nieuws

‘Over tien jaar scannen we ons eten op ziekmakers’

Horeca

Over een jaar of tien controleren we ons eten met de telefoon. Een app scant het voedsel en ziet of er ziekmakers op zitten, zoals bacteriën en chemicaliën. Dat is het toekomstbeeld van Marco Beijersbergen, buitengewoon hoogleraar experimentele natuurkunde in Leiden

‘Over tien jaar scannen we ons eten op ziekmakers’

Daarnaast is Beijersbergen oprichter van het technologiebedrijf Condi Food. Dat heeft een voedselscanner ontwikkeld, de Condi. Die wordt donderdag gepresenteerd.

Scannen

De Condi laat licht vallen op eten dat over de lopende band van een fabriek gaat. ‘Het eten kaatst het licht terug. Daaraan kun je zien of iets gewoon kippenvlees is of verontreiniging, zoals een bacterie, zeepresten of chemicaliën. Elke stof heeft zijn eigen kleur, een soort vingerafdruk. Maar sommige van die kleuren kun je met het blote oog niet zien en soms kan de mens twee verschillende kleuren niet van elkaar onderscheiden. Dat kunnen wij zichtbaar maken’, legt Beijersbergen uit.

Apparaat

Condi wordt de komende weken ingebouwd bij een vishandel in Rotterdam. Het apparaat is nu nog te groot en te duur voor consumenten. Maar volgens Beijersbergen is dat een kwestie van tijd. ‘In 2025 zit onze techniek in iedere mobiele telefoon.’ Als tussenstap praat Beijersbergen met supermarkten. De bedoeling is dat zij voedselscanners in de winkel plaatsen.

Reageer op dit artikel