Bijna helft arbeidscontracten horeca is tijdelijk

Bijna helft arbeidscontracten horeca is tijdelijk

Het percentage contracten voor bepaalde tijd in het MKB is het afgelopen kwartaal de grens van 33,3 procent gepasseerd. Dit blijkt uit de Van Spaendonck MKB Banenmonitor over het derde kwartaal van 2015, waarbij de salaris-data van 725.000 werknemers in het Nederlandse MKB zijn geanalyseerd.

In alle branches is het percentage contracten voor bepaalde tijd de afgelopen 5 jaar langzaam is gestegen. Er zijn verschillen te constateren tussen branches. Typische branches waarin het percentage contracten voor bepaalde tijd altijd al hoog is zijn de open teelten (bijna 70 procent in de zomer van 2015), de horeca (45 procent) en het levensmiddelenbedrijf (ruim 40 procent).

Arbeidscontracten

De Van Spaendonck MKB Banenmonitor geeft een trend weer vanaf 2010, waarbij vanaf het derde kwartaal 2014 een trendbreuk is waar te nemen. In de periode van 2010 tot 2013 nam elk jaar het percentage bepaalde tijd contracten langzaam toe. Er was sprake van een seizoenspatroon, waarbij in de zomer het aandeel bepaalde tijd contracten tijdelijk toeneemt, veroorzaakt door vakantiekrachten en seizoenarbeiders. Tot dat jaar nam in de herfstperiode het aantal tijdelijke arbeidscontracten dan weer iets af. In de herfst van 2014 was die afname niet te constateren, zoals in eerdere jaren als normaal werd gezien.