nieuws

Poolse eieren met salmonella in Nederlandse horeca

Horeca 25879

Er is salmonella aantroffen op de schaal van Poolse eieren die aan Nederland zijn geleverd. De eieren zijn vooral terechtgekomen bij restaurants.

Poolse eieren met salmonella in Nederlandse horeca

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bestaat de kans dat een klein deel van de eieren ook bij consumenten terecht is gekomen.

Handen wassen

De bron van de besmetting is een legkippenbedrijf in Polen. De NVWA adviseert eieren met het stempel 3-PL-30221, de code van het kippenbedrijf, niet te eten. ‘Omdat de salmonella aan de buitenkant op de schaal is aangetroffen, is het belangrijk de handen te wassen na het aanraken van de eieren’, aldus de voedselautoriteit.

Ziektegevallen

De boosdoener is de bacterie Salmonella Enteritidis, die in meerdere Europese landen is opgedoken. In vijf landen, waaronder Nederland, zijn ziektegevallen gemeld. Besmetting met Salmonella kan leiden tot darminfecties met klachten als buikkramp, misselijkheid, braken en diarree.

De NVWA heeft besmette eieren die nog niet waren verwerkt, inmiddels teruggehaald.

Reageer op dit artikel