nieuws

Harry Vogels: ‘Nóg geen cao: schande’

Horeca 21927

CAO-expert Harry Vogels noemt het een schande dat de horeca al 3 jaar zonder een cao zit. ‘Het is niet eenvoudig, dat besef ik, zeker niet met zo’n brede doelgroep. Maar inmiddels is de horeca afgezakt tot een van de slechtst betalende bedrijfstakken in Nederland.’

Harry Vogels: ‘Nóg geen cao: schande’

Vogels stond aan de wieg van de horeca-cao. ‘Dat de branche nu al sinds april 2014 zonder zit, vind ik echt een schande. De branche glijdt af’, zegt Harry Vogels.

Leden van het Nederlandse Horeca Gilde hebben wel een eigen cao. Hier vallen ongeveer 500 horecabedrijven onder, waaronder Bastion Hotels, Bagels & Beans en Humphrey’s. In deze cao is echter geen loontabel opgenomen. ‘Bedrijven maken hun eigen loongebouw. Natuurlijk met de leidraad van de wet. We willen niet alles in vakjes vangen. Het loongebouw van een restaurant op de Veluwe ziet er naar onze mening anders uit dan dat van een restaurant in Amsterdam.’

Vogels vervolgt: ‘Werkgevers moeten meer aandacht hebben voor hun werknemers; wat betreft loon én arbeidsvoorwaarden. En dat kan niet allemaal individueel worden geregeld, dat lukt het beste via een cao. De minister moet hem dan wel verbindend verklaren voor de gehele bedrijfstak, en niet alleen voor leden van KHN bijvoorbeeld.’

Leestip:
Lonen stijgen in hoogste tempo sinds 2009, horeca blijft achter

Wel eigen pensioenfonds

Bijzonder is dat de branche nog wel beschikt over een eigen pensioenfonds. ‘Waarom laat je dat dan niet vrij?’ vraagt Vogels zich af. Hij wijst erop dat er ‘gelukkig’ ook veel geregeld is bij wet.

Ego moet opzij

Bonden en brancheorganisaties moeten volgens Harry Vogels het fatsoen hebben om – voor hun achterban – samen een cao voor elkaar te krijgen. ‘Eigen belang en je ego moet je dan soms opzijzetten. Daarvoor is de horeca als bedrijfstak echt té belangrijk. Ik hoop echt dat het er nog een keer van komt. Anders kunnen de grote bedrijven altijd nog bedrijfscao’s maken. Dat is dan in ieder geval een mooi begin.’

Reageer op dit artikel