nieuws

‘Horeca CAO: wetgeving zit in de weg’

Horeca 10622

Johannes van den Bent van Pannenkoeken Restaurant De Duivelsberg in Berg en Dal was ruim tien jaar betrokken bij de cao-onderhandelingen van KHN. Hij vindt dat er bij meer werkgevers aandacht moet zijn voor loon en arbeidsvoorwaarden. Een nieuwe horeca cao van KHN is echter zo makkelijk nog niet, zegt h ij. De wetgeving zit ons in de weg. 

‘Horeca CAO: wetgeving zit in de weg’

Begin dit jaar schreef cao-deskundige Harry Vogels dat het een schande is dat de horeca al jaren zonder branche CAO zit. Ik ben het helemaal met Harry Vogels eens dat er bij veel meer werkgevers aandacht moet zijn voor loon én arbeidsvoorwaarden. Het gaat mijn óók aan het hart wat er met onze bedrijfstak gebeurd. Maar een CAO en de horeca gaan nog niet echt lekker samen,’ luidt de mening van Johannes van den Bent.

Geen akkoord werkgevers en werknemers

Ik denk (en ik weet) dat, behalve het appél voor goed werkgeverschap, vooral de moderne wetgeving ons in de weg zit. De wetgeving biedt geen onderhandelingsruimte. Het Arbeids-Voorwaarde-Reglement, AVR, van KHN is een goede handreiking maar is geen door onderhandelingen van werkgevers en werknemers bereikt akkoord.

Horeca CAO heeft flexibiliteit nodig

De horeca is een bedrijfstak die flexibiliteit nodig heeft. En juist de moderne wetgeving biedt niet meer de mogelijkheid om daarover bedrijfstak-afspraken te maken. Denk aan de langere proeftijd, meer contracten, de periode tussen contracten en de 0-uren contracten.

De wet beidt te weinig flexibele oplossingen die met CAO-afspraken te onderhandelen zijn. Dus blijven er alleen maar kostenverhogende afspraken over; loon en onderwijs. Goede punten, zeker belangrijk, maar niet voldoende basis voor een geslaagd horeca cao.

Als we alle signalen mogen geloven gaan we weer de goede kant op met onze economie, en daarmee ook met de horeca. Maar wat we veel te weinig horen is dat deze totaalcijfers door veel meer collega’s gerealiseerd worden en dus per onderneming veel minder enthousiaste cijfers. En dan ook nog afspreken maken over (meer) loon en (beter/meer) onderwijs…. Dat is voor veel collega’s een brug te ver.Loon cao horeca

Verkiezingen

Binnenkort zijn er verkiezingen. Een prachtig moment om nieuwe keuzes te maken. Keuzes ingegeven door enthousiaste mensen die in de Tweede Kamer willen of daar willen blijven. We krijgen een periode van politieke spotjes, heel veel aandacht in de actualiteitenprogramma’s en de confrontaties binnen de TV-debatten.

Leestip:
Tijdelijke contracten: de zes meest gemaakte fouten

Iedereen moet zijn eigen afweging maken. Maar kijk binnen de weging van de verschillende partijen ook eens naar de arbeidsvoorwaarden-belangen. Zijn er partijen die door hebben dat regelgeving niet alleen vanuit Den Haag geregisseerd kan worden maar dat bedrijfstakken ruimte nodig hebben om ondernemers en medewerkersbelangen goed te kunnen onderhandelen?

Dan kunnen we misschien ná de verkiezingen, en ná een nieuwe wind in Den Haag alsnog aan de slag met arbeidsvoorwaarden-onderhandelingen en misschien wel een nieuwe horeca CAO.

En daarmee worden niet alleen de medewerkers in de nette horecabedrijven er beter van, maar álle medewerkers in onze prachtige bedrijfstak.

Ik hoop, samen met Harry Vogels, dat we zoiets voor elkaar krijgen!

Johannes van den Bent
Pannenkoeken Restaurant De Duivelsberg in Berg en Dal

Toevoeging redactie:

Leden van het Nederlandse Horeca Gilde hebben wel een eigen horeca cao. Hier vallen ongeveer 500 horecabedrijven onder, waaronder Bastion Hotels, Bagels & Beans en Humphrey’s. In deze cao is echter geen loontabel opgenomen.

Reageer op dit artikel