nieuws

FNV: overwerkers geven miljarden cadeau

Horeca 2452

Vakbond FNV zet vraagtekens bij de vele uren die werknemers in Nederland onbetaald overwerken. Volgens onderzoek door TNO in opdracht van de vakbond blijkt dat de circa 7 miljoen werknemers samen jaarlijks voor 20 miljard euro aan inkomsten laten lopen.

FNV: overwerkers geven miljarden cadeau

Dat is volgens de FNV ‘een duur cadeau’,  zo meent de bond.

Per werknemer gaat het in Nederland door de bank genomen om drie uur extra werk per week. Dat komt neer op gemiddeld 3200 euro per werknemer.

De bond zou graag zien dat contracten worden uitgebreid of dat er meer mensen worden aangenomen. FNV wijst daarbij ook naar de vele werklozen die Nederland nog altijd telt. De extra uren die worden gemaakt zouden samen goed zijn voor 300.000 voltijdbanen. overuren horeca

Overuren horeca

Ook in de horeca worden veel onbetaalde overuren gemaakt. Vorig jaar bleek uit eigen onderzoek van Misset Horeca dat vier op de tien restaurants in het hogere segment vindt dat overwerken zonder uitbetaling bij de horeca hoort. 83 procent vindt het bij de baan van chef-kok horen. Daarnaast valt 37 procent van de restaurants in het hogere segment om als zij alle overuren zouden uitbetalen. Dat blijkt uit een exclusieve enquete van Misset Horeca. Met het niet uitbetalen van overuren nemen restaurants flinke juridische risico’s.

Hoe voorkom je een navordering van een (ex-) werknemer die zijn overuren horeca wil laten uitbetalen? Bedrijven kunnen zich eenvoudig een hoop narigheid besparen. Overuren in de horeca, het blijft een heikel punt. Bekijk hier 6 tips om claims te voorkomen.

Kaatje bij de Sluis: 45 uur werken

Natuurlijk zijn er ook cafés en restaurants die de gemaakte overuren horeca wel keurig uitbetalen of compenseren in vrije tijd. Een voorbeeld is sterrestaurant Kaatje bij de Sluis. De chefs hebben er een contract van 45 uur. Peter Postma is chef-kok en mede-eigenaar van sterrestaurant Kaatje bij de Sluis en hotel Kaatjes Résidence in Blokzijl. Koks werken maximaal 45 uur en de rekenmachine beslist of een gerecht op de kaart komt.

De chef zat er qua werktijden altijd bovenop. ‘Ik was alert op een te lange pauze, inefficiënt werken bij de mise-en-place, et cetera. Eigenlijk vond ik mijn eigen gedrag niet prettig.’ Sinds twee jaar hanteren Postma en zijn compagnon Harald Hovenkamp een andere aanpak: alle vaste medewerkers hebben een contract voor 45 uur, waar voor die tijd gemiddeld zo’n 48 uur per week gewerkt werd. Het contract geldt niet voor leerlingen. ‘Eigenlijk op verzoek van het team’, voegt Postma toe. Meer lezen over de werkwijze van Kaatje?

Leestips:

Branche verrdeeld over uitbetaalde overuren horeca

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels