nieuws

KHN: ‘Echte onderhandeling horeca cao in september van start’

Horeca 5752

FNV Horeca heeft woensdagavond 27 juli bericht ontvangen dat het Landelijke Bestuur van KHN toestemming heeft gegeven voor onderhandelingen over een nieuwe cao in de horeca.

KHN: ‘Echte onderhandeling horeca cao in september van start’

Uitgangspunt voor de horeca cao is het KHN-model arbeidsvoorwaardenreglement. Afgelopen tijd is er een aantal verkennende gesprekken gevoerd, om te zien hoe het huidig arbeidsvoorwaardenreglement in onderhandeling met de vakbonden kan worden omgezet in een nieuwe horeca-cao. Een cao die geldt voor alle horecamedewerkers, werkzaam bij KHN-leden en niet-leden.

Een nieuwe cao?

KHN benadrukt dat maatwerk een belangrijk uitgangspunt vormt bij de gesprekken. De nieuwe wetgeving zoals de Wet werk en zekerheid is al ingewikkeld genoeg. KHN vindt dat een cao dat voor zowel werkgever als werknemer makkelijk moet maken om toe te passen. Ook is belangrijk dat werkgevers niet meer risico’s nemen dan zij zelf aankunnen. Tijdens gesprekken heeft KHN aangegeven dat een cao dat zou moeten ondersteunen. Vanzelfsprekend met respect, weerbaarheid en vooruitzicht voor medewerkers.

Tijdpad

Ook FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben aangegeven de onderhandelingen te kunnen starten. Met het oog op de zorgvuldigheid van dit proces en de vakantieperiode, zullen de echte onderhandelingsrondes begin september starten als procedures en data zijn overeengekomen.

KHN was aanvankelijk geen voorstander van een CAO. Het KHN Arbeidsvoorwaardenreglement vormt een goede basis voor een cao, meldde de branchevereniging eerder.  KHN: ‘Zonder dat maatwerk zijn de meeste werkgevers en werknemers zonder cao beter af dan met een cao die dat tegenwerkt.’

Sinds 1 april 2014 is er geen cao horeca. FNV Horeca is half mei de campagne ‘Horeca verdient beter’ gestart om aandacht te vragen voor de situatie van horecawerknemers. ‘Het is momenteel een ’wildwest’ situatie in de horeca, er is veel onderlinge concurrentie op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Er is de afgelopen jaren nauwelijks geïnvesteerd in scholing en ontwikkeling. Een bindende cao kan daar een eind aan maken’, aldus FNV-bestuurder Marco Bouma tegenover De Telegraaf. FNV eist een loonstijging van 7,25 procent, omdat veel medewerkers in de horeca de afgelopen jaren geen loonsverhoging hebben gehad.

>> KHN in gesprek met Misset Horeca over de cao.

>> FNV wil deze zomer nog horeca-cao

>> Voorzichtige toenadering tussen KHN en vakbonden over nieuwe horeca cao

>> Personeel in actie voor nieuwe horeca cao

Reageer op dit artikel