nieuws

KHN: onderhandelingen horeca cao starten tweede helft september

Horeca 5340

FNV Horeca, CNV Vakmensen en KHN hebben voor de zomer afgesproken dat zij in september samen onderhandelen over een nieuwe cao voor de horeca.

KHN: onderhandelingen horeca cao starten tweede helft september

Begin september wisselen de drie partijen hun voorstellen uit en in de tweede helft van september vindt de eerste overlegronde van de cao-delegaties van deze partijen plaats.

Inzet KHN

Voor KHN is het uitgangspunt bij de cao-onderhandelingen dat het KHN-model arbeidsvoorwaardenreglement wordt omgezet in een cao waarbij maatwerk voor individuele horecaondernemers om afspraken met hun medewerkers te maken, mogelijk is. ‘Het is daarom van belang dat u het arbeidsvoorwaardenreglement met de bijbehorende beloning ook in uw horecazaak toepast’, aldus KHN.

Drie partijen onderhandelen

KHN, FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben na verkennende gesprekken eerder dit jaar samen afgesproken om te onderhandelen over een nieuwe horeca cao.

CAO

KHN: ‘Echte onderhandeling horeca cao in september van start’

KHN was aanvankelijk geen voorstander van een CAO. Het KHN Arbeidsvoorwaardenreglement vormt een goede basis voor een cao, meldde de branchevereniging eerder.  KHN: ‘Zonder dat maatwerk zijn de meeste werkgevers en werknemers zonder cao beter af dan met een cao die dat tegenwerkt.’

Sinds 1 april 2014 is er geen cao horeca. FNV Horeca is half mei de campagne ‘Horeca verdient beter’ gestart om aandacht te vragen voor de situatie van horecawerknemers. ‘Het is momenteel een ’wildwest’ situatie in de horeca, er is veel onderlinge concurrentie op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Er is de afgelopen jaren nauwelijks geïnvesteerd in scholing en ontwikkeling. Een bindende cao kan daar een eind aan maken’, aldus FNV-bestuurder Marco Bouma tegenover De Telegraaf. FNV eist een loonstijging van 7,25 procent, omdat veel medewerkers in de horeca de afgelopen jaren geen loonsverhoging hebben gehad.

>> KHN: ‘Echte onderhandeling horeca cao in september van start’>> KHN in gesprek met Misset Horeca over de cao.

>> FNV wil deze zomer nog horeca-cao

>> Voorzichtige toenadering tussen KHN en vakbonden over nieuwe horeca cao

>> Personeel in actie voor nieuwe horeca cao

Reageer op dit artikel