Personeelstekort horeca: '10.000 vacatures structureel niet in te vullen'

Personeelstekort horeca: '10.000 vacatures structureel niet in te vullen'

Restaurants en cafés sluiten hun deuren vaak een extra dag, maar soms zelfs helemaal vanwege een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd personeel. KHN zegt in televisieprogramma EenVandaag dat 10.000 vacatures in de horeca structureel niet in te vullen zijn. In totaal zijn er 30.000 vacatures in de horeca.

Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, Robèr Willemsen, spoort ondernemers aan creatief te zijn. Over het personeelstekort in de horeca horeca zegt hij: 'We kennen allemaal de voorbeelden van ondernemers die zorgen voor huisvesting of vervoer, zoals een scooter voor hun personeel. Maar in de brede zin geldt voor de meeste ondernemers dat ze goed naar de arbeidstijden en werkomstandigheden moeten kijken en ook naar opleiding en ontwikkeling van mensen. Dat is heel belangrijk.'

Sluiting restaurants

In Zeeland sloot recent een tweede restaurant haar deuren vanwege personeelstekort. Het ging nu om Restaurant De Goese Kade in Goes. Eind augustus 2018 werd bekend dat De Vierbannen in Ouwerkerk sloot vanwege krapte op de arbeidsmarkt. Om bestaande medewerkers te sparen en niet te overvragen ging de eigenaar van De Goede Kade in Goes al twee dagen per week dicht. Het is volgens hem gissen naar de werkelijke oorzaak van het personeelstekort, maar als mogelijke oorzaken noemt hij in de pers onder meer een tekort aan goed geschoold personeel en de mentaliteit van de jeugd. ‘Die willen vooral vakantie en niet werken.’ De ondernemer zegt ook dat hij bang is dat hij niet de laatste ondernemer is die zijn deuren moet sluiten vanwege personeelstekort.

Extra dag sluiten

De schaarste op de arbeidsmarkt was voor Restaurant Meliefste ook een van de redenen om de zaak een extra dag in de week te sluiten. Ook Thijs Meliefste denkt dat meer horecaondernemers dergelijke beslissingen zullen moeten nemen. Meliefste kreeg veel positieve reacties op zijn besluit. De Vierbannen ging helemaal op slot en de eigenaar van het pand in het buitengebied van Ouwerkerk zoekt een nieuwe bestemming voor de locatie. ‘Door krapte op de arbeidsmarkt, is het steeds lastiger de kwaliteit en kernwaarden waarvoor een restaurant staat, te waarborgen,’ motiveerde de eigenaar het besluit.

Ron Blaauw

Ron Blaauw CollegeRon Blaauw heeft in mei ook twee van zijn bedrijven gesloten en verkocht; The Fat Dog en het Bib Gourmand-restaurant Gastrobar Paris. ‘We willen echt wel, maar gebrek aan personeel staat verdere groei in de weg. Het is lastig in Amsterdam en ik kon de kwaliteit van de service niet handhaven.Personeel is echt het grootste struikelblok om verder te groeien. Ik heb een bepaalde kwaliteit voor ogen en die kon ik niet meer handhaven.’ Blaauw zette eerder al een bijzondere personeelscampagne op om nieuwe mensen te werven en begon zijn eigen college in maart 2018. Hij wierf personeel met de volgende vacature: huisje, baantje brommertje. ‘Je moet meer doen om mensen te krijgen. Iedereen vist in dezelfde vijver. Er is gewoon krapte op de arbeidsmarkt.'