Geld voor slachtoffers gewelddadige overval

Geld voor slachtoffers gewelddadige overval

Een overval op een horecabedrijf waarbij geweld is gebruikt of met geweld is gedreigd, heeft grote gevolgen voor de slachtoffers. Het brengt vaak materiële schade, maar ook psychisch letsel met zich mee. In het kader van de week van de Veiligheid roept het Schadefonds Geweldsmisdrijven slachtoffers op een financiële tegemoetkoming aan te vragen.

Bedrijven kunnen een aanvraag indienen voor extra beveiligingsmaatregelen, terwijl werknemers die te maken hebben gehad met een overval in de horeca, aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming om het persoonlijk leed te verzachten. De Week van de Veiligheid gaat van start op 8 oktober.

‘Mannen met bivakmutsen’

Voor Tony de Jong hielp de steun van het Schadefonds bij de verwerking van de gewapende overval die hij meemaakte. ‘In de uitgaansgelegenheid waar ik werkte, kwamen plotseling mannen met bivakmutsen binnenlopen. Eerst dacht ik dat het een vrijgezellenfeest was. Ik begreep de ernst van de situatie pas toen de mannen om mij heen kwamen staan en mij met een Kalasjnikov bedreigden. Je wilt niet weten wat er dan door je heen gaat. Het verwerken van zo’n ingrijpend voorval kost veel tijd. Anderhalf jaar later hoorde ik over het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De financiële steun en de persoonlijke benadering hebben mij enorm geholpen de overval een plek te kunnen geven. Dat gun ik andere slachtoffers ook.’

Subsidie voor extra beveiligingsmaatregelen voor de horeca

Een overval waarbij geweld is gebruikt of waarbij is gedreigd met bijvoorbeeld een vuurwapen of mes, heeft grote impact. Horecabedrijven kunnen een subsidie voor extra beveiligingsmaatregelen van maximaal € 1.000 aanvragen. Werknemers die psychisch of lichamelijk letsel aan de overval hebben overgehouden, komen in aanmerking voor een eenmalige uitkering om het persoonlijk leed te verzachten.

54 ondernemers: steun na overval horeca

In 2017 hebben 54 horecaondernemers een aanvraag voor de subsidieregeling overvallen ingediend. Als uw bedrijf in de periode van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2018 is getroffen of wordt getroffen door een gewelddadige overval, maakt u aanspraak op een financiële tegemoetkoming voor beveiligingsmaatregelen. U kunt uw aanvraag tot 1 juli 2019 schriftelijk of digitaal indienen op www.schadefonds.nl.

Voor een financiële tegemoetkoming moet een overval aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Bij de overval is geweld gebruikt of met geweld gedreigd.
  • U heeft aangifte gedaan van de overval. Dit toont u aan met een kopie van de aangifte.
  • U heeft na de overval geïnvesteerd in aanvullende beveiligingsmaatregelen om de kans op nieuwe overvallen te verkleinen. Dit toont u aan met een factuur of betalingsbewijs.

Als u via de website van het Schadefonds Geweldsmisdrijven een aanvraag doet, kunt u online de voortgang volgen, documenten inzien en toevoegen.

Over het Schadefonds Geweldsmisdrijven

Of het nu gaat om seksueel misbruik, diefstal met geweld, bedreiging met een wapen, huiselijk geweld, mishandeling of stalking, het Schadefonds Geweldsmisdrijven biedt financiële steun aan slachtoffers én nabestaanden van allerlei vormen van geweldsmisdrijven. Ook in gevallen dat er geen dader is aangehouden of veroordeeld, kan het Schadefonds een financiële tegemoetkoming.


>> Overvallers, houd ze buiten. Elf tips

>> Video: denk niet dat overval jou niet overkomt: