Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2019/2020 gestart

Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2019/2020 gestart
De winnaar van vorig jaar: team Van der Valk Sassenheim-Leiden

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is van start gegaan. Tot aan de Horecava 2020 loopt het traject om een opvolger te vinden voor Van der Valk Sassenheim, de winnaar van de vorige editie. Deze keer is er voor het eerst ook een prijs voor de beste leermeester.

De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen binnen leerbedrijven.

Dit jaar maken leermeesters voor het eerst kans op de titel Beste Leermeester Horeca. De publieksprijs vervalt. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de finale op de Horecava in 2020.

Nomineren van kanshebbers

Tot en met oktober 2019 kunnen leermeesters, leerlingen en docenten hun favoriete leerbedrijven nomineren voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca.

Beste Leermeester Horeca

Voor het eerst in de wedstrijd maken leermeesters kans op de titel Beste Leermeester Horeca. Deze leermeester wordt geselecteerd uit de leerbedrijven die de top 10 van de wedstrijd bereiken.

Top 3 2019

Van der Valk Sassenheim
Hotel Okura Amsterdam
Euromast Rotterdam

Ricardo Eshuis, directeur SVH legt uit waarom deze titel is toegevoegd aan de wedstrijd: ‘Net als met voetbal wil je soms niet alleen de beste club belonen met de titel maar ook de beste voetballer onderscheiden. Soms blinkt een leermeester dermate uit, dat dit een verschil maakt in een bedrijf.’

‘Haal je de leermeester uit dat bedrijf, dan valt een heel groot deel van de kwaliteit van de begeleiding weg. In goede leerbedrijven is leren en begeleiden goed ingebed in de organisatie. Daar waar dit aan een persoon hangt, willen we als wedstrijdcommissie deze toppers wel in het zonnetje kunnen zetten en stimuleren dat het bedrijf waar zij werken de organisatie verder optuigt zodat het niet alleen maar aan een persoon hangt.’

Met deze nieuwe prijs wordt de publieksprijs vervangen, om te voorkomen dat leerbedrijven met een grote achterban een voorsprong hebben op kleinere organisaties.

Wedstrijdverloop

De wedstrijd startte op maandag 24 juni met de nominatieronde. Na het sluiten van deze ronde in oktober, worden de betrokken docenten, leerlingen en leermeesters gevraagd om, met behulp van een vragenlijst, de leerbedrijven te beoordelen op belangrijke competenties op het gebied van opleiden. Als deelnemend leerbedrijf krijg je tijdens deze ronde dan ook een goed inzicht in verbeterpunten om zo een nog beter leerbedrijf te worden.

Op basis van deze beoordelingen krijgen de leerbedrijven punten en een plaats in de ranking. Daarbij wordt ook het opleidingsplan of de visie op opleiden van het leerbedrijf onder de loep genomen en kunnen extra punten gescoord worden met een geheime opdracht.

In november wordt vastgesteld welke leerbedrijven de top 10 hebben bereikt. Deze leerbedrijven worden bezocht door SVH, die de punten uit de beoordelingsronde ook op de werkvloer zal beoordelen. Na de bedrijfsbezoeken zal de commissie de top 3 van de wedstijd vaststellen.

Deze top 3 zal door de voltallige commissie van de wedstrijd worden bezocht, waarbij zij aan de hand van beoordelingscriteria zullen vaststellen welk leerbedrijf de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2019/2020 tijdens de Horecava in ontvangst mag nemen.

>>> Tips van oud-winnaar Vroeg in Bunnik: ouderavond en op tenen lopen?

>>> Wat willen leerlingen van hun leerbedrijf?