video

Journaal ’t Schulten Hues (2)

Horeca

De teelt van olijfbomen in Spanje kan toch rekenen op twintig miljoen euro aan Europese steun. In ruil daarvoor zou Spanje zich maandagavond en dinsdag soepeler moeten opstellen in de discussie over scherpere regels voor veetransporten. Dat is maandag in Luxemburg vernomen uit diplomatieke bronnen.

Spanje en de andere zuidelijke lidstaten vinden een aanscherping van de regels voor dierenvervoer eigenlijk niet nodig. Spanje zou zich tijdens de discussie in Luxemburg overigens extra fel willen opstellen, omdat de nieuwe en onervaren Spaanse minister van Landbouw Espinosa Mangana te snel instemde met het opheffen van de Europese steun aan de olijfboeren.

Daarover ontstond in Spanje zo’n opheffing, waardoor zelfs premier Zapatero zich met de zaak ging bemoeien. Tijdens overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, ook op maandag in Luxemburg, zei de nieuwe Spaanse bewindsman Moratinos dat zijn lidstaat zich alleen soepel kan opstellen in de discussie over de Europese grondwet of andere besluiten zoals die over diertransporten, als de EU Spanje weer tegemoetkomt.

Tijdens overleg tussen EU-landbouwexperts, maandagochtend in Brussel, werd daarom de stopzetting van de steun aan de olijfboeren ongedaan gemaakt. Spanje kan dit jaar toch rekenen op hulp ter waarde van 20 miljoen euro. Het wisselgeld is Spaanse steun voor strengere regels voor diertransporten, waarover de Europese ministers van Landbouw maandagavond een beslissing willen forceren. Dat overleg zit voorlopig muurvast.

Video

Reageer op dit artikel