video

Beatles-hotel in Liverpool

Horeca

Dolf Beuk, directeur van Beuk Touringcars in Noordwijk is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Lintjesregen is dit jaar op 3150 mensen neergedaald. Onder de gelukkigen zijn ook de razend Officier Marco Borsato in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder Frans Bauer in dezelfde orde. De meeste mensen (3123) werden onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau.

In de veel exclusievere Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 27 personen gedecoreerd. De allerhoogste onderscheiding is voor professor R. Krom, levertransplantatiechirurg. Hij wordt, als enige ter gelegenheid van deze Koninginnedag, Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In de culturele sfeer werden onder anderen onderscheiden de beeldend kunstenaar Herman Gordijn en dichter Jean Pierre Rawie (allebei Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw), beeldend kunstenaar Jeroen Henneman, acteur en presentator Joost Prinsen, dirigent Peter Serpenti en striptekenaar en vormgever Joost Swarte (allemaal Officier in de Orde van Oranje-Nassau).

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau worden ook Saskia en Serge (zangduo), kunsthandelaar Mieke Zilverberg en sportverslaggever en publicist Mart Smeets.

Sporters worden meestal meteen na een belangrijke prestatie beloond, maar bondscoach herenjudo Cor van der Geest en alpinist Frits Vrijlandt worden ter gelegenheid van Koninginnedag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Voorts valt er weer een reeks van gezaghebbende personen in de prijzen: professor A. Zijderveld, staatsraad J. Boll, burgemeester van Rotterdam I. Opstelten, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters J. Pop, directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit P. Kalbfleisch, professor H. Jesserun d’Oliveira, professor A. Plasschaert, professor C. Rüter, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten R. Valentijn en voormalig voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en ex-hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad A. Abram.

Dit jaar zijn er 27 lintjes minder uitgedeeld dan vorig jaar. De vrouwen zijn met 858 onderscheidingen nog altijd flink in de minderheid. Toch rukken de vrouwen langzaam op met veertig decoraties meer dan vorig jaar.

Het grootste gedeelte van de lintjes gaat naar vrijwilligers, dit jaar 2699 in getal, 287 minder overigens dan in 2003.

Het aantal personen dat wordt geridderd op grond van bijzondere verdiensten in hun beroepsuitoefening is gedaald. Dit jaar gaat het om 312 onderscheidingen in deze categorie, 37 minder dan het jaar daarvoor.

Van alle lintjes gaan er 47 naar Aruba en de Nederlandse Antillen. 3751 Decoratievoorstellen werden er ingediend, waarvan er 601 werden afgekeurd, veelal omdat ze onvoldoende onderbouwd waren.

In totaal werden in het afgelopen decoratiejaar (1 mei 2003/30 april 2004) 5322 voorstellen gedaan. Op 4517 voorstellen is positief beslist. In totaal werden in het hele decoratiejaar drie mensen Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Video

Reageer op dit artikel