video

Opening Hanos Eindhoven

Horeca

Amsterdam maakt zich op voor een hernieuwde Koninginnedag. De hoofdstad gaat dit jaar voor het eerst in negen jaar weer experimenteren met festiviteiten voorafgaand aan de dag, waarmee de Koninginnenacht gedeeltelijk in ere wordt hersteld.

Burgemeester Cohen ging begin dit jaar schoorvoetend akkoord met een beperkte terugkeer van het nachtfestijn. Hij stemde in met een verruiming van de openingstijden van cafés, maar een terugkeer van de nachtelijke vrijmarkt is nog steeds taboe. Dit tot teleurstelling van de gemeenteraad, die ook graag een terugkeer had gezien van de rommelmarkt in de kleine uurtjes. Cohen zei bevreesd te zijn voor een verstoring van de openbare orde.

De laatste Koninginnenacht in Amsterdam was in 1995. Daarna verbood toenmalig burgemeester Patijn het fenomeen omdat de nachtelijke festiviteiten flink uit de hand waren gelopen. Door de grote mensenmassa’s waren delen van de stad nauwelijks bereikbaar voor hulpdiensten.

De avond voor Koninginnedag zijn er op verschillende plekken in de binnenstad tot 1.00 uur ’s nachts bijna twintig buitenpodia met optredens. Aan de Sloterplas in Amsterdam-West is voor het eerst een openluchtbioscoop. Midden in de drukte van de stad is er op het Amstelveld een ‘culturele vrijmarkt’, een reeks evenementen met muziek, dans, cabaret en literaire voordrachten. Musea en galeries in de buurt zijn die avond geopend.

In de nacht van 29 op 30 april mag de horeca bijna overal langer open blijven dan normaal. Cafés sluiten om 4.00 uur, discotheken en nachtkroegen mogen doorgaan tot 5.00 uur. Vanaf die tijd gaan er tot 8.00 uur een paar ‘afkoeluurtjes’ in. Dan moeten alle cafés hun deuren sluiten. In die drie uren rust kan de gemeentereiniging de stad weer schoonvegen voor de aanvang van Koninginnedag.

Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf heeft extra nachtbussen achter de hand. Grootschalige evenementen in de nacht zijn verboden. Zowel in de nacht als overdag blijft de verkoop van drank en etenswaren beperkt tot de horeca en beroepshandelaren met een vergunning. Op Koninginnedag zelf mogen horecaondernemers vanaf 11.00 uur direct voor hun zaak op straat bier tappen.

Evenals vorig jaar begint de vrijmarkt om 6.00 uur in de ochtend. Mensen mogen dan hun oude spullen van zolder tevoorschijn halen en tot 20.00 uur op straat te koop aanbieden. Degene die voor die tijd een stuk stoep bezet houdt en afbakent met verf, riskeert een boete.

Radio 538 organiseert opnieuw een groot spektakel op het Museumplein, waar Marco Borsato een concert van een uur zal geven. Verder zullen onder anderen Veldhuis & Kemper, 3T, Di-rect en Intwine hun opwachting maken. Nieuw dit jaar is een groot hiphopfeest in het Westerpark onder de titel Park Hill. Op het podium van RTL FM op het Spui zijn Idols-sterren Boris en Maud te zien.

De Nederlandse Spoorwegen adviseren bezoekers op Koninginnedag het Centraal Station te mijden wegens werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn. Reizigers uit de richting Utrecht moeten op station Amstel uitstappen en vandaar de metro nemen naar de binnenstad. Het treinkaartje is op deze route ook geldig in de metro. Alle internationale treinen rijden alleen van en naar omringende stations. Vorig jaar kwamen 350.000 mensen naar de hoofdstad. Het jaar daarvoor waren het er 100.000 meer.

Video

Reageer op dit artikel