video

Schoon water bij Albron in Beijing

Horeca

Als het aan de Raad voor Cultuur ligt, krijgen zo’n honderd instellingen op het gebied van kunst en cultuur geen rijkssubsidie meer. Ruim zeventig instellingen die in de voorbije periode geen subsidie van het rijk ontvingen, zouden dat de komende vier jaar juist wel moeten krijgen.

Daaronder is het Haagse gezelschap De Appel, de oudste toneelgroep van het land, die vorige keer afviel en nu een mega-hit heeft met het elf uur durende toneelstuk Tantalus. Dat valt op te maken uit de ‘advies-Cultuurnota’, die maandag aan staatssecretaris Van der Laan (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) werd aangeboden. De Raad stelt voor het beschikbare budget over in totaal 422 instellingen te verdelen. De bewindsvrouw beslist uiteindelijk op prinsjesdag.

Er vroegen 833 instellingen subsidie aan voor een totaal van 660 miljoen euro, terwijl er maar 392,5 miljoen beschikbaar is. Daarom zijn er ook dertien afvallers die, bij een groter budget, zeker wel in de prijzen zouden zijn gevallen. Verder zijn er ook wat afvallers die best kwaliteit hebben, aldus de Raad, maar te weinig nationale uitstraling aan de dag leggen of alleen maar op projectbasis werken.

De bezuiniging van 3,5 procent op kunst en cultuur wordt bij orkesten, opera en musea veelal verwezenlijkt door de kaasschaafmethode ,,waarbij is uitgegaan van het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen”, aldus de Raad. De museumsector lijdt overigens aan een gebrek aan vernieuwing, moppert het adviesorgaan.

Verschillende musea komen, om heel verschillende redenen, niet meer voor rijkssteun in aanmerking: het Bijbels Museum, Het Bijbels Openlucht Museum, het Jachthuis Sint Hubertus, het Volksbuurtmuseum in Den Haag, het Nationaal Rijtuigenmuseum, het Tropenmuseum afdeling Junior en de Stichting Nieuwe Kerk.

Op het gebied van theater is de Raad enthousiast over de inbreng van zomerfestivals aan de podiumkunsten als geheel. Daarom wil ze bijvoorbeeld het bekende Oerol (Terschelling) extra geld geven.

De Raad voor Cultuur is erg geschrokken van de gemakzucht van sommige instellingen die al lang gesubsidieerd worden. Toneelgroep Amsterdam en Het Nationale Toneel bijvoorbeeld, leverden zulke slechte beleidsplannen in, dat ze voorlopig nog wel geld moeten krijgen voor hun op zich mooie werk op het podium, maar hun huiswerk binnen twee jaar moeten overdoen. Toneelgroep Orkater, dat de vorige keer minder subsidie kreeg, wordt nu weer hoger ingeschat.

Een van de echte afvallers op het gebied van podiumkunsten is het Theaterfestival Amsterdam. Op dansgebied vallen het Theater van de Toekomst van Truus Bronkhorst en het CaDance Festival buiten de boot. Het Nationale Ballet, dat de vorige keer minder kreeg, wordt ook nu weer hoger aangeslagen.

In de muziek worden ook dreunen uitgedeeld: De Raad raadt steun af aan de Slagwerkgroep Amsterdam, de Slagwerkgroep Den Haag, Hans Dagelet cs Muziektheater en het Grachtenfestival.

Video

Reageer op dit artikel