video

Misset Horeca Live editie 26

Horeca

Wilco van Rooijen is in het Tibetaanse basiskamp aan de voet van de Mount Everest aangekomen om daar te beginnen aan de beklimming van de berg. Dat maakte contactpersoon Jos Steehouder dinsdag bekend. Samen met expeditiegenoten Rex Snelders uit het Gelderse Groessen en de Tilburger Ron Doorakkers probeert Van Rooijen de komende anderhalve maand de 8850 meter hoge berg zonder gebruik van extra zuurstof vanaf de lastige noordkant te beklimmen. Als de klim slaagt en het weer het toelaat, zal Van Rooijen een glijvlucht met een parapente, een soort bestuurbare parachute, vanaf de top maken.

In 2002 mislukte een poging van de bergbeklimmer om de hoogste berg van de wereld te bedwingen en daarvan af te vliegen. Teamgenoot Hans van der Meulen wist toen als eerste Nederlander de top van de Everest zonder zuurstof te bereiken.

Vanaf het basiskamp dat op 5200 meter ligt, moeten alle klimmaterialen en voorraden voor de komende periode naar het zogenoemde advanced base camp (ABC) worden gebracht. Dit kamp ligt achttien kilometer verderop en op 6400 meter hoogte en zal de komende twee maanden als de uitvalsbasis dienen voor de klimpoging van de Friesche Vlag Breaker Everest Expeditie 2004.

Expeditielid Ron Doorakkers meldt dinsdag vanuit het basiskamp dat alles volgens plan loopt. ,,De spullen zijn gepakt en we hopen donderdag in het ABC te arriveren. We hebben nog wel last van de hoogte. Hierdoor slapen we slecht, is de nachtrust niet ideaal en zijn we een beetje misselijk.” Volgens Doorakkers zijn er in het basiskamp ongeveer vijftien expeditieteams die een poging wagen de Everest te beklimmen.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) is deze expeditie samen met een expeditie onder leiding van de Nederlandse berggids Edward Bekker de enige Nederlandse poging om de Everest te bedwingen. Een woordvoerster van de NKBV geeft aan dat er vast ook nog Nederlanders zijn die met andere internationale Everest-expedities meegaan. ,,Maar tot nu toe zijn alleen de pogingen van Bekker en de Friesche Vlag Breaker Everest Expeditie bij ons bekend.”

Video

Reageer op dit artikel