video

Misset Horeca Live editie 45

Horeca

Grolsch-topman Ab Pasman sluit niet uit dat de bierbrouwer in de toekomst overgenomen wordt door het Amerikaanse Anheuser-Busch (Budweiser). Zijn opmerking donderdag in een interview met Dow Jones leidde voor het aandeel Grolsch tot een koerssprong van 9,1 procent.

Misset Horeca Live editie 45

Grolsch werkt sinds februari van dit jaar samen met Anheuser-Busch. De Amerikaanse bierbrouwer distribueert het Nederlandse bier op de Amerikaanse markt. Van die samenwerking heeft Pasman hoge verwachtingen. Hij is ervan overtuigd dat dubbelcijferige omzetgroei op termijn haalbaar is in de Verenigde Staten.

De koerssprong donderdag werd mede ingegeven door de gedachte bij beleggers dat Anheuser-Busch het veel kleinere Grolsch wel eens helemaal kan inlijven. Pasman sluit een dergelijk scenario niet uit: ‘We zijn een publiek genoteerd bedrijf en alles kan maar wij geloven dat we die onafhankelijkheid zelf moeten verdienen door de winst bij Grolsch als zelfstandig bedrijf hard genoeg te laten groeien.’

Voor een overname van Grolsch zouden de Amerikanen wel eerst de oprichtersfamilie De Groen van Grolsch aan hun kant moeten krijgen. Die grootaandeelhouders hebben zo’n 36 procent van de aandelen in handen. Daarnaast heeft Grolsch de Stichting Preferente Aandelen Grolsch opgericht als beschermingsconstructie tegen een vijandige overname.

Anheuser-Busch is vele malen groter dan Grolsch. De Amerikaanse biergigant is actief in tachtig landen en boekte in 2005 een jaaromzet van 2,78 miljard euro. Grolsch is met een jaaromzet van 312 miljoen dollar in 2005 internationaal gezien een bescheiden speler.

Grolsch heeft de Verenigde Staten als groeimarkt aangewezen. Dat land is volgens topman Pasman interessant omdat de groei van de totale bierconsumptie weliswaar stagneert, maar het segment van premium import bieren zoals Grolsch juist sterk groeit. Datzelfde gegeven maakt Grolsch voor Anheuser-Busch een interessante overnameprooi.

Video

Reageer op dit artikel