artikel

Bijna 40 mensen ziek door chloorgas in hotel

Hotel

Woensdag was Grand Hotel L’Empereur in Maastricht het middelpunt van het nieuws. Een chloorlek zorgde voor grote problemen in één van de beste hotels van Maastricht. Bijna veertig mensen raakten ziek. In een samenvatting op deze site vindt u alles over het chloorlek bij L’Empereur

Bijna 40 mensen ziek door chloorgas in hotel

Bijna veertig gasten en medewerkers van een hotel in Maastricht zijn woensdag ziek geworden nadat er in het binnenzwembad chloorgas was vrijgekomen. De meesten konden weer naar huis of terug naar het hotel. Aan het begin van de avond lagen nog twee gasten en een medewerker in het ziekenhuis. Niemand verkeert in levensgevaar.

De brandweer denkt dat de damp mogelijk ontstond doordat bij werkzaamheden aan het zwembad verschillende chemische stoffen met elkaar werden gemengd. Vijftien mensen moesten naar het ziekenhuis, de overigen werden ter plaatse in een stadsbus behandeld. De slachtoffers hadden ademhalingsproblemen, braakneigingen en tranende ogen.

Gaspakkenteam
De chloordamp verspreidde zich volgens de brandweer rond 11.00 uur razendsnel door Grand Hotel de l’Empereur aan de Stationsstraat. Alle 34 gasten die aanwezig waren tijdens het incident, werden geëvacueerd. Ook een Chinees restaurant en espressobar Boulevard, die naast het hotel liggen, werden ontruimd.

Een gaspakkenteam van de brandweer pompte ongeveer 100 liter van de giftige vloeistoffen over in speciale vaten, die werden afgevoerd. De brandweer ventileerde het hotel, waarna het rond 14.00 uur weer open kon en de gasten konden terugkeren. Enkelen wilden liever naar huis.

Chloorwolk
Arbeidsinspectie en politie onderzoeken wat er in de kelder precies gebeurd is. Het zwembad ging woensdag niet meer open. Burgemeester Gerd Leers bezocht de omgeving van het hotel en de slachtoffers in het ziekenhuis.

Eén gast belandde op de intensive care. De 25-jarige vrouw was aan het zwemmen toen het gas vrijkwam, aldus medisch hoofd Peter Brink van het Academisch Ziekenhuis (AZM) in Maastricht. Volgens een woordvoerder van het hotel lag op de medium care een technisch medewerker die in het zwembad was. De chloorwolk kwam volgens de zegsman door onduidelijke oorzaak vrij tijdens de dagelijkse onderhoudswerkzaamheden aan het zwembad. De derde patiënt is ook een gast.

Vlam in de pan
Grand Hotel de l’Empereur werd vorige week vrijdag nog getroffen door een korte brand, nadat in de keuken de vlam in de pan was geslagen. Toen moesten 98 gasten naar buiten omdat het gebouw zich met rook vulde. Het viersterrenhotel uit 1902 is een rijksmonument en maakt deel uit van de keten Amrâth Hotels & Restaurants.

Reageer op dit artikel