artikel

Online boeken de belangrijkste mijlpaal in reiswereld in 25 jaar

Hotel

Het online boeken van tickets, hotels en restaurants is de belangrijkste ontwikkeling in de reiswereld van de afgelopen 25 jaar, volgens lezers van USA Today. De redactie van Missethoreca.nl stelde een top-10 samen.

Online boeken de belangrijkste mijlpaal in reiswereld in 25 jaar

Om het kwart eeuwfeest in het bestaan van de Amerikaanse krant te vieren, stelt de redactie 25 weken lang elke week een top-25 vast.

Één van die lijsten betrof de 25 meest invloedsrijke veranderingen in de reiswereld van de afgelopen 25 jaar. Lezers konden vervolgens stemmen op de website wat zij de belangrijkste ontwikkeling vonden. USA Today maakte daar vervolgens een ranglijst van.

De redactie van Missethoreca.nl lichtte de tien interessantste voor u uit (tussen haakjes de positie in de top-25 van USA Today):

1. (1) Online boekingen

Al halverwege de jaren 80 konden handige computernerds vluchtgegevens inzien op de eerste versies van het World Wide Web. In 1994 begonnen pionierende reisbureaus met mogelijkheden via dat internet vliegticktes te boeken. Tegenwoordig kan alles op het gebied van reizen via internet geregeld worden, waardoor dit jaar online boekingen voor het eerst meer dan de helft van het totaal aantal reserveringen in de reisbranche beslaan.

2. (5) Rookvrije vliegtuigen

In Amerika was Northwest Airlines in 1988 de eerste maatschappij die roken verbood aan boord van haar vliegtuigen op continentale vluchten. De eerste die roken op al haar vluchten verbood was Delta Airlines in 1995.

3. (6) Boutique hotelketens

In 1983 opende Bill Kimpton zijn tweede hotel, waarmee hij de eerste Amerikaanse boutique hotelketen in het leven riep. Kimpton Hotels zette de standaard voor kleinschalige en stijlvolle hotels met persoonlijke service en een individueel design.

4. (14) Yield management

Yield management -het aanpassen van de prijzen naar vraag en het belonen van vroegboekers- werd midden jaren 80 voor het eerst toegepast op vliegtickets, door American Airlines. Nu gebruikt bijna elke luchtvaartmaatschappij het, en is het ook in zwang geraakt bij hotels en autoverhuurbedrijven. Zelfs restaurants overwegen het.

5. (15) The Mirage, Las Vegas

Toerisme in Las Vegas was tanende toen Steve Wynn in 1989 voor 630 miljoen dollar zijn ruim 3000 kamers tellende hotel/casino The Mirage neerzette. Het was het eerste megaresort aan The Strip, en hielp Sin City de meest bezochte stad in de VS te worden.

6. (16) Westin Heavenly Bed

De basis van de hotelindustrie, het bed, kende in 1999 een ongekend simpele innovatie: het Westin Heavenly Bed. Extra lagen dons op het matras en minstens vijf kussens maakte dit bed zeer comfortabel, en het is sindsdien de standaard in vijfsterrenhotels over de hele wereld.

7. (18) Maaltijdloze vluchten

In Europa had men het op initiatief van low-cost carriers al ontdekt: door maaltijden op korte vluchten te schrappen, konden de prijzen van vliegtickets verder omlaag. In Amerika had men een zetje nodig. Toen het vanwege veiligheidsmaatregelen na 11 september 2001 lastig werd maaltijden te serveren aan boord, zagen veel maatschappijen de voordelen en de kostenbesparing.

8. (19) Sovereign of the Sea

Rederij Royal Caribbean vond in 1988 de cruise-business opnieuw uit met de tewaterlating van het mega-schip Sovereign of the Sea, wat haar bijna 3000 passagiers ongekende luxe en faciliteiten bood.

9. (20) De komst van low-cost carriers

Begin jaren 90 ontstonden in de VS de eerste low-cost carriers, vliegtuigmaatschappijen die door allerlei bezuinigingen de prijzen laag konden houden. Ze maken vooral gebruik van secundaire vliegvelden, en bieden weinig luxe en comfort aan boord.

10. (24) Vliegende bedden

Air France was in 1995 de eerste vliegtuigmaatschappij die stoelen in de eerste klas aanbood welke konden worden omgevormd tot een bed dat 180 graden plat lag. Vier jaar later was British Airways de eerste die de bed-stoelen ook aanbood in business class.

Klik hier voor de top-25 van USA Today

Reageer op dit artikel