artikel

Groeten uit Barcelona

Hotel

Stagelopen bij een prestigieus hotel als Ritz-Carlton is geen peulenschil, ondervond Roel van Wegberg in Barcelona. Al vanaf dag één werd hij op de afdeling conferences in het diepe gegooid en moest hij het allemaal zelf uitzoeken.

Groeten uit Barcelona

Studenten aan de hotelschool kiezen hun stage, zo lijkt het, op één criterium: hoe verder weg hoe beter. Zij mailen hun ervaringen tijdens een hotelstage over de grens naar missethotel.nl. Deze week: Roel van Wegberg, medewerker conferences bij het Ritz-Carlton in Barcelona.

Curriculum Vitae:

Naam: Roel van Wegberg

Leeftijd: 21

Opleiding: Hoge Hotelschool Maastricht

Stageplaats: Barcelona, Spanje, Ritz-Carlton Hotel Arts Barcelona

Studie jaar: 4e

Afstudeerjaar: 2008

Waarom dit hotel?

‘Mijn interesse ging na mijn praktijkstage in China uit naar de internationale hotellerie. Ik heb aldaar in een vijfsterrenhotel gewerkt maar voor vijf sterren kon het naar mijn mening stukken beter. Daarna kwam ik in aanmerking om kennis te maken met Ritz-Carlton. De indruk die zij mij gaven was iets wat ik echt zocht en vanaf moment één wist ik dat ik ergens terecht zou komen waar ik kon vinden wat ik zocht. Natuurlijk is de stad Barcelona dan ook nog eens een prachtige bijkomstigheid aangezien ik de Spaanse cultuur al jaren hoog in het vaandel heb staan.’

Wat doe je precies?

‘Ik werk op de conference afdeling van het hotel. Die ontfermt zicht uiteraard over alle evenementen die in het hotel plaatsvinden. Mijn taakomschrijving is een emulsie van praktische en management-gerelateerde taken in een voor mij tot nog toe onbekend vakgebied. In de F&B ben ik al jaren werkzaam en op de Front Office afdeling heb ik reeds een stage afgerond. Tijd dus voor een nieuwe uitdaging en dan wel op het hoogste niveau.’

Ritz-Carlton is niet het eerste de beste hotel. Wat waren je verwachtingen vooraf?

‘Mijn verwachtingen waren net als die van de gasten in ons hotel… extreem hoog. Dit kan als naïef opgevat worden, maar het heeft goed uitgepakt. Het houdt je zelfs scherp bij het uitvoeren van je taken want je wilt immers niemand teleurstellen. Mijn eigen verwachtingen zijn geenszins tegengevallen. Het weer is heerlijk, de stad is werkelijk schitterend en de cultuur is de mooiste beleving van alles.’

Hoe beleef je die cultuur?

‘Door natuurlijk op de werkvloer aanwezig te zijn, ervaar je een hele hoop van de Spaanse werkcultuur maar over het algemeen is die niet heel veel anders dan de werkelijke Spaanse cultuur. Ook door gewoon het dagelijkse leven te leven kom je er non-stop mee in aanraking. Dit alles geeft me natuurlijk een goed en leerzaam gevoel aangezien je een ervaring meemaakt die niemand meer van je afpakt. Als ik dan dadelijk afgestudeerd ben heb ik niet alleen een HBO diploma zoals de meeste studenten dat krijgen, maar een HBO diploma mét een mooie ervaring in het buitenland in zowel China als Spanje. Dat alleen al maakt voor mij een opleiding als de hotelschool uniek.’

Is de Spaanse hotellerie anders dan in Nederland?

‘Het mooiste verschil wat ik tot dusver meegekregen heb, is de tijd die men vrij maakt om je te helpen. Ook al sta je in de rij te wachten, je wordt met alle vriendelijkheid en tijd geholpen terwijl in Nederland gekeken wordt naar de lengte van de wachtrij. Hier is de kwaliteit van de service niet afhankelijk van of er een rij achter je staat. Dit verschil maakt het bezoeken van horeca-gelegenheden in Spanje dus erg aantrekkelijk. De hotellerie is hier dus eigenlijk een stuk servicegerichter en eigenlijk ook veel internationaler aangezien een Ritz-Carlton hotel gasten vanuit heel de wereld weet te trekken door hun naamsbekendheid en reputatie.’

Wat zijn de belangrijkste zaken die je leert?

‘Ik leer de stiptheid die ik als Nederlander toch wel mee heb gekregen aan te passen aan de minder gejaagde levensstijl die ze hier hebben. Ook word je gedwongen je helemaal te storten op het welzijn van je gasten. Je krijgt hierin heel wat vrijheid en er wordt van je verwacht dat je deze vrijheid op een professionele manier opvult. Ook is het voor mij zeer leerzaam aangezien ik nu grote verantwoordelijkheid leer dragen betreffende de conference-aangelegenheden. Ik dien me flexibel, professioneel en ervaren op te stellen tegenover de gasten terwijl ik in de tussentijd nog lerende ben. Wederom een hele mooie uitdaging. Tot slot krijg je natuurlijk een zeer leerzame dosis taal en cultuur mee die je voor de rest van je leven zeker nog kunt gebruiken.’

Nog tegenvallers gehad?

‘Tot nog toe heb ik gelukkig nog geen nare ervaringen meegemaakt. Het enige wat me een beetje is tegengevallen is dat Barcelona op zich best een dure stad is om te leven voor een student. Maar dit is een nadeel wat niet op kan wegen tegen alle voordelen die het heeft om ervaring op te doen in een wereldhotel in een wereldstad.’

Over nadelen gesproken, mis je nog dingen thuis?

‘Ik ben niet iemand die heimwee heeft en ik vind het heerlijk om op vreemde plaatsen te zijn in de wereld dus missen doe ik eigenlijk niets behalve dan mijn vrienden en mijn vriendin maar die heeft ook het voorrecht om nu stage te lopen in Spanje (Madrid) dus dat is goed te bereizen vanuit Barcelona.’

Zo te horen kan je stage niet meer stuk. Wat was leukste ervaring?

‘Eigenlijk was dat meteen het begin van mijn stage binnen de conference afdeling. Ik begon op een dag dat ze bezig waren met de voorbereidingen op een heel groot evenement. Ik kreeg heel snel wat instructies en een manual, toen heb ik even meegelopen met een collega en vervolgens was het ‘Morgen doe je het allemaal zelf’. Dat was even schrikken aangezien ik echt nog niet helemaal wegwijs was in het hotel en met de werkzaamheden. Maar zo leer je wel het snelst en het evenement was een groot succes.’

Bekijk andere stagemails:

Reageer op dit artikel