artikel

Gevangen in luxe

Hotel

Nederlandse gevangenissen worden regelmatig bestempeld als hotels waarin het gevangenen aan niets ontbreekt. Ook zonder een veroordeling tot celstraf kan men bijna overal ter wereld ervaren hoe het voelt om de nacht door te brengen in het cachot. Bekijk hier imposante voormalige gevangenissen die zijn omgebouwd tot hotels.

Gevangen in luxe

Luzerne, Zwitserland

Het Zwitserse Jailhotel Löwengraben is gevestigd in een historisch pand dat werd gebouwd in 1862. Deze accommodatie, gelegen in het stadscentrum van Luzerne, diende tot 1998 als gevangenis. Gasten kunnen kiezen onder welke omstandigheden zij willen overnachten. De voormalige directiekamer, bezoekersruimte en bibliotheek zijn omgevormd tot luxe suites voorzien van architectonische details en king size bedden. De zogenaamde ‘most wanted rooms’ zijn primitief ingerichte kamers die vroeger als cel dienden. Reizigers die daadwerkelijk willen ervaren hoe het is om een nacht in een cel door te brengen kiezen voor een ‘unplugged cell’: deze vertrekken zijn geheel in lijn met het voorkomen van de originele cellen gerenoveerd.

Oxford, Verenigd Koninkrijk

Hotel Malmaison Oxford is een gewezen Victoriaanse gevangenis. De vestingmuren, in 1071 gebouwd in opdracht van William the Conqueror, staan nog, maar het interieur is sterk vernieuwd. De meeste cellen hebben een enorme metamorfose ondergaan en zijn veranderd in luxueuze en stijlvolle kamers. De oude kamer van de gouverneur bijvoorbeeld is voorzien van een groot hemelbed en minibioscoop. De oorspronkelijke stalen deuren en trappen daarentegen zijn wel in het interieur verwerkt: ondanks de vele luxe en het sfeerlicht blijft het gevangenisgevoel in het imposante hotel gewaarborgd.

Stockholm, Zweden

Het Langholmen Hotel is gelegen in een rustgevende omgeving in het centrum van Stockholm. De gevangenis sloot haar deuren in 1975. De cellen zijn in 2008 gerenoveerd waardoor het hotel een moderne uitstraling heeft gekregen. Gasten kunnen kiezen voor een eenpersoons- of voor een tweepersoons cel. Hoewel de kamers zijn voorzien van de meeste gemakken roept het gebouw door haar oneindige muren en hooggeplaatste ramen onherroepelijk een bajesgevoel op.

Istanbul, Turkije

Hotel Four Seasons diende tot 1969 als de zogenaamde Sultanahmet gevangenis: een detentiecentrum waar schrijvers, journalisten, kunstenaars en intellectuelen in hechtenis werden genomen in afwachting van hun rechtszaak in een nabij gelegen gerechtsgebouw in het centrum van Istanbul. In 1996 opende het hotel haar voorheen altijd zorgvuldig gesloten deuren. Het neoklassieke gebouw ligt in het hart van de bruisende Turkse stad, op loopafstand van tal van bezienswaardigheden, waaronder de Blauwe Moskee. De luxe kamers in de statige oud-gevangenis hebben uitzicht op de binnenplaats van het gebouw.

Helsinki, Finland

In Helsinki is een van Europa’s meest authentieke gevangenishotels te vinden: Hotel Katajanokka. Het hoge bakstenen gebouw, gelegen op een smal eiland in het centrum van de stad, diende tot 2002 als gevangenis. Het cachot, door Finnen ook wel Nokka genoemd, herbergde in de geschiedenis bijna de helft van alle gevangen in Finland. Tot de bewoners behoorde onder anderen de Finse oud-premier Risto Ryti, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Sovjets werd opgesloten. Ondanks de vele luxe voorzieningen die het hotel nu biedt, heeft het gebouw haar typische gevangeniskenmerken nooit verloren.

Reageer op dit artikel