artikel

Groeten uit Curaçao

Hotel

Zon, zee, strand en een goed uitgaansleven. Stagelopen op het Caraïbische eiland Curaçao heeft voor Mike de Boer veel weg van een vakantie. De relaxte en vriendelijke Antillianen versterken dat gevoel. Naast vakantie vieren leert hij ook enorm veel op zijn stage als yield & marketing coördinator in het prestigieuze Hilton Curaçao.

Groeten uit Curaçao

Studenten aan de hotelschool kiezen hun stage, zo lijkt het, op één criterium: hoe verder weg hoe beter. De komende weken mailen studenten hun ervaringen tijdens een hotelstage over de grens naar missethotel.nl. Deze week: Mike de Boer, Yield & Marketing coördinator bij Hilton Curaçao.

Curriculum Vitae:

Naam: Mike de Boer

Leeftijd: 21

Opleiding: IHM (International Hospitality Management) aan de CHN in Leeuwarden

Stageplaats: Curaçao, Hilton Curaçao

Studie jaar: 4e

Afstudeerjaar: 2009

Waarom dit hotel?

‘Ik heb voor Hilton gekozen vanwege de hoge standaarden die bekend zijn van de keten en de rijke geschiedenis van Hilton. Curaçao omdat ik er nog nooit was geweest en ik echt een soort droombeeld had van een paradijselijk eiland. De stage als Yield & Marketing Coördinator omdat het onderwerp me erg intereseert, en ik naar mijn mening te weinig afweet van revenue management.’

Wat doe je precies?

‘Mijn positie heeft te maken met reserveringen en met yielding. Ik begin nu steeds meer het principe van yielding te begrijpen en dat is heel interresant. Ik ben nu bezig om gegevens te verzamelen om nog exactere forecasts te maken, en we werken nèt met nieuwe systemen die binnenkort door alle Hiltons zullen worden gebruikt. Heel interessant om dat allemaal mee te maken.’

Klopt je beeld van het paradijselijke eiland?

‘Ik had dus van tevoren een soort ideaalbeeld van het eiland en het heeft mij op alle fronten positief verrast. Het is helemaal geweldig. Elke dag is er wel wat anders te doen. Ideaal voor studenten vanwege de vele, maar dan ook vele happy hours. ’s Weekends relaxen op een hagelwit strand onder de palmbomen en dan ’s avonds op diezelfde mooie locaties lekker stappen. Echt schitterend eiland! Leuke mensen, mooie natuur, interressante cultuur, echt alles is even geweldig.’

Stagelopen in het paradijs, hoe ervaar je dat?

‘Als een heel prettige leeromgeving. Op mijn stage worden wel zware eisen aan je gesteld maar je leert er ook heel veel. Elke dag is anders en je hebt te maken met heel diverse situaties. Als ik dan weer een zware dag heb gehad op stage loop ik mijn kantoor uit en kijk ik gelijk over een mooi strand en helder blauwe zee. Dan heb ik gelijk het gevoel dat de werkdag ook echt is afgelopen. In Nederland kom je na het werken thuis en dan ga je voor de televisie zitten. Ik heb hier niet eens een televisie want je leeft gewoon buiten en er is elke avond wel wat leuks te doen op het eiland.’

Is de hotellerie in zo’n andere omgeving anders dan in Nederland?

‘Het principe is hetzelfde, namelijk om de gast zijn verwachtingen te overtreffen. Maar het lijkt hier of de Antillianen het van nature in zich hebben. Het gaat allemaal wel wat relaxter en wat minder strak als bij ons, maar dat maken ze goed met de natuurlijke vriendelijkheid die ze uitstralen en ook geven aan de gasten. Het is heel leerzaam om dat gewoon te observeren en te kijken hoe de gasten daarop reageren.’

Klinkt allemaal geweldig, is er wel iets dat tegenvalt?

‘Ik moest in het begin zeker wennen aan de hele dag op kantoor te zitten. Ik moet zeg maar altijd even lopen anders begin ik mijn concentratie te verliezen. Dus ik probeer mijn telefoon op mijn bureau zo weinig mogelijk te gebruiken en loop nu gewoon naar mijn collegas als ik iets wil weten of iets moet uitleggen. En dat helpt wel.’

Mis je tussen de witte stranden en vriendelijke mensen iets in Nederland?

‘Ik mis eigenlijk het meest voor de hand liggende, namelijk mijn vrienden en mijn familie. Heb soms gewoon het idee dat als zij hier nu ook waren dat ze het ook helemaal geweldig hadden gevonden.’

Maar het is naast veel leren ook veel genieten. Waar geniet je het meest van?

‘Ik denk toch de weekenden. Die zijn ongekend relaxed. Ik zeg altijd: op vrijdagmiddag begint mijn vakantie weer. Ik denk dan ook helemaal niet meer aan mijn stage en zie de mooiste dingen. Je ziet soms op televisie mensen op een tropisch eiland van hoge rosten in het lichtblauwe water springen, en dat heb ik hier ook gedaan. Wij zijn met een heel stel van een 12 meter hoge rots afgesprongen en dat was toch wel echt heel gaaf. Toen ik daarna weer op een strandbedje lag met een lekker drankje en midden in de brandende zon, dacht ik weer: Wat een vakantie!!’

Bekijk andere stagemails:

Reageer op dit artikel