artikel

Groeten uit Mallorca

Hotel

Stagelopen op vakantie-eiland Mallorca beviel zo goed, dat Laura Stam ook het hotel voor haar afstudeerstage op het eiland uitzocht. De stage mislukte, toch kreeg ze een contract aangeboden bij het hotel. Hoe dat kan?

Groeten uit Mallorca

Studenten aan de hotelschool kiezen hun stage, zo lijkt het, op één criterium: hoe verder weg hoe beter. Zij mailen hun ervaringen tijdens een hotelstage over de grens naar missethotel.nl. Deze week: Laura Stam, housekeeping supervisor bij het Castillo Hotel Son Vida op het Spaanse eiland Mallorca.

Curriculum Vitae:


Naam: Laura Stam

Leeftijd: 21

Opleiding: NHTV, Internationale Hotel Management School, Breda

Stageplaats: Spanje, Castillo Hotel Son Vida, Palma de Mallorca

Studiejaar: 4e en laatste

Afstudeerjaar: Helaas is het in juni niet gelukt af te studeren, nu ga ik het proberen in januari!

Waarom heb je voor dit hotel gekozen?

‘De reden van mijn keuze voor het hotel is gebaseerd op mijn ervaring tijdens mijn tweedejaars stage van 6 maanden in het Marriott Mallorca Son Antem. Deze stage was mij zeer goed bevallen. Mallorca is een prachtig eiland, ik houd van de Spaanse cultuur, de Spaanse taal en het klimaat. Verder heb ik tijdens die periode veel vrienden gemaakt en er een Spaans vriendje aan ‘overgehouden’. De keuze om weer naar Mallorca te gaan was daarom vrij makkelijk. Met behulp van het stagebureau van school heb ik mogelijke stageplekken gezocht. Op advies van vrienden uit Mallorca heb ik gekozen voor het Castillo Hotel Son Vida, één van de beste en meest luxueuze hotels op Mallorca.’

Wat is je functie en waarom koos je daarvoor?

‘Het laatste jaar mag je, na goedkeuring, helemaal zelf invullen. Ik heb gekozen voor een management stage van 9 maanden, gedurende een heel studiejaar, vanaf oktober 2007 tot en met juni 2008. De stageperiode is inmiddels afgelopen, maar ik werk nu in het hotel met een tijdelijk contract. In het Marriott Mallorca had ik drie maanden stage gelopen in het housekeeping departement. Dit was een zeer goede ervaring. Ik denk dat ik aan deze stage mijn interesse in het housekeeping departement te danken heb, en tijdens mijn afstudeerstage wilde ik me graag verder verdiepen in deze afdeling.. Het is een groot en interessant departement van een hotel en werkt nauw samen met verschillende departementen. Mijn functie als stagiaire was housekeeping supervisor, en ook na mijn stage ben ik blijven werken in dezelfde functie. Het is een functie die veel verantwoordelijkheden kent. Zo ben ik dagelijks verantwoordelijk voor meer dan 30 kamermeisjes, het oplossen van problemen tussen het personeel en gasten, het dagelijkse functioneren van het departement, het controleren van de schoonmaak standaarden, het bestellen van benodigdheden, de communicatie met de receptie, het maken van de roosters van de kamermeisjes, het verdelen van het werk voor ochtend- en avondshift, het registreren van verloren voorwerpen en de decoratie van de kamers en openbare ruimtes.’

De stad kende je dus al, maar wat waren je verwachtingen wat betreft je stage?

‘In oktober 2007 ben ik vol goede moed en interesse mijn stage begonnen. Van te voren had ik twee interviews gehad met de human resource manager en één met de housekeeping manager. Tijdens de gesprekken en later via de e-mail had ik duidelijk aangegeven dat het mijn laatste jaar was, dat ik een managementstage zocht en bepaalde doelstellingen moest halen. Mijn persoonlijke ontwikkelingsplan heb ik voor aanvang opgestuurd. De reactie van het hotel was erg positief en in de eerste twee weken kreeg ik een korte introductie van elke departement manager. Zo leerde ik alle collega’s en departementen goed kennen. ’

Bleef het allemaal positief?

‘Na de twee weken van introductie begon ik de echte stage in het housekeeping departement. Na de eerste dagen als kamermeisje gewerkt te hebben kon ik als supervisor aan de slag. Door een tekort aan personeel maakte ik lange dagen, maar kreeg ik al snel ook veel verantwoordelijkheden. Ik vond het werk leuk, interessant en had het erg naar mijn zin met mijn collega’s maar ik miste de diepgang die mij van tevoren beloofd was. Na een aantal maanden besprak ik dit met mijn manager en ze gaf aan dit te zullen verbeteren. Samen maakte we een planning met de doelstellingen die ik vooraf gesteld had. De eerste weken hielden we ons aan de gemaakte planning maar al snel was hier geen ‘tijd’ meer voor. Na 6 maanden leidde het ontslag van een collega supervisor tot een aanbieding van een contract. Mijn stageperiode was nog niet eens afgelopen en ze boden een contract aan… Deze aanbieding heb ik besproken met school en op hun advies heb ik besloten het af te slaan met het idee in mijn achterhoofd: ‘eerst mijn stage en studie afmaken, daarna pas werken’. Dat ik het contract niet aannam, heeft nooit geleid tot het aannemen van een andere supervisor. De werkdruk bleef hetzelfde, en ondanks vele pogingen tot extra opdrachten en meer diepgang te krijgen, heb ik het idee dat ik veel meer uit deze stage had kunnen halen. Het feit dat in juni mijn afstudeerverslag niet met een voldoende werd beoordeeld, bewijst dit ook.’

Dat klinkt niet al te best, waarom blijf je er toch werken?

‘Ik ben na mijn ‘mislukte’ afstudeerstage blijven werken om twee redenen. Reden één: omdat ik het erg naar mijn zin heb. Ik vind het werk leuk en ga met veel plezier naar mijn werk. Reden twee om door te gaan, is het niet willen opgeven van 9 maanden gerealiseerde stage om een nieuwe afstudeerstage te moeten beginnen. Nadat mijn afstudeerverslag werd afgekeurd heb ik contact gezocht met mijn manager en het probleem uitgelegd. Zij heeft zich verontschuldigd en samen kwamen we tot de conclusie dat het jammer is om die 9 maanden als verloren te zien. Mij is toen een tijdelijk contract aangeboden, met de mogelijkheid om ‘extra’ opdrachten te doen, relevant voor mijn opleiding. Hiermee ben ik akkoord gegaan met het idee om zo in januari alsnog af te kunnen studeren.’

Hoe bevalt het leven op Mallorca?

‘Na nu ongeveer anderhalf jaar gewoond te hebben op Mallorca voel ik me hier helemaal thuis. Ik woon aan de rand van het centrum van de hoofdstad, Palma de Mallorca, een prima buurt om te wonen, rustig maar toch alles dichtbij. Inmiddels ben ik zo goed als ingeburgerd. Ik heb me aangepast aan de cultuur, heb geen moeite meer met de taal en heb veel gewoontes overgenomen. De beroemde ‘siësta’ is iets normaals geworden en als het even kan maak ik er ook gebruik van. Ook merk ik dat ik steeds meer met mijn handen praat, een veel voorkomende gewoonte van Spanjaarden. Het hotel is, zoals in bijna ieder hotel, een wereld op zich. We zijn één grote familie en iedereen kent iedereen. Mijn collega’s zijn erg vriendelijk en ook buiten het hotel spreek ik vaak af met mijn collega’s.’

En wat doe je dan?

‘Één keer in de week speel ik tennis, wat ik soms afwissel met Padel, een combinatie van tennis en squash. Het is een nog wat onbekende sport in Nederland, maar een erg gewilde sport hier onder de jongeren. Op vrije dagen spreek ik vaak af met vrienden en gaan we op excursión, iets typisch Spaans. Dan bezoeken we een plaatsje, een museum, wandelen we door de bergen of ontdekken we prachtige strandjes. Op doordeweekse dagen spreken we vaak af voor una vuelta, ook iets van hier. Veel jongeren spreken in de namiddag af om samen ‘een ommetje te maken’. Dat wil zeggen, de tijd samen doorbrengen door samen naar winkels kijken, naar een haven, een markt of een strandje te gaan. Spanjaarden zitten niet veel thuis. Ze spreken graag af met vrienden en zijn veel buiten te vinden. In de zomer ben ik vooral te vinden aan het strand. Na mijn werk en op mijn vrije dagen spreek ik af met vrienden en lunchen we samen op het strand. Verder ga ik af en toe paardrijden met vriendinnen. Er zijn hier veel maneges waar ook veel van de gasten van het hotel naar toe gaan. Veel maneges hebben routes door een prachtige omgeving door de bergen of over het strand.’

Kun je iets zeggen over de verschillen in de hotelerie daar en in Nederland?

‘Om eerlijk te zijn, kan ik het niet goed vergelijken met Nederland, omdat ik daar vrij weinig ervaring heb. Wat ik wel gemerkt heb, niet alleen in dit hotel, maar ook via verhalen van vrienden, is dat er hier op Mallorca minder waarde gehecht word aan een diploma of studie. Wat hier als een groot voordeel gezien wordt is de kennis van talen, vooral Engels én Duits. De hotellerie en gastvrijheid sector hebben veel te maken met Engelse en Duitse gasten, daarom zijn deze talen naast het ‘Castellano’ erg belangrijk. Verder heb ik gemerkt dat binnen het hotel veel managers en assistent managers doorgegroeid zijn vanuit lagere functies. De assistent housekeeping manager is begonnen als kamermeisje, heeft geen relevante studie, maar werkt al meer dan 10 jaar in het hotel. De general manager is begonnen als receptioniste evenals de sales manager. Wie hier werk zoekt in het toerisme, gemotiveerd is en zijn talen goed beheerst kan het ver schoppen.’

Dat is een belangrijke les. Wat leer je verder?

‘Ik heb veel ervaringen opgedaan hier in Mallorca, positieve en negatieve. Van mijn buitenlandse stages heb ik erg veel geleerd. Niet alleen op professioneel gebied, maar ook persoonlijk. Achteraf gezien kan ik concluderen dat een afstudeerstage in het buitenland misschien moeilijker is dan een stage in Nederland. Dit door de cultuur- en taalverschillen. Maar ondanks dat het mij een half jaar heeft opgehouden van afstuderen ben ik zeker niet ontevreden over mijn ervaringen en had ik niet willen ruilen voor een stage in Nederland.

Het ervaren van een andere cultuur, het alleen wonen in een onbekende stad, het leren van een nieuwe taal is goed geweest voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik wil daarom ook iedereen aanraden die de kans heeft om in het buitenland te studeren of stage te lopen deze kans te benutten.’

Je woont intussen al een tijdje daar, mis je wat?

‘In het begin miste ik veel kleine dingetjes zoals pindakaas, drop, hagelslag en andere etenswaren. Inmiddels ben ik hier op voorbereid en heb ik mijn keukenkastjes vol staan met Nederlandse producten. Maar omdat de Spaanse etensgewoonte geheel anders zijn, en ik eigenlijk niet meer gewend ben die dingen te eten, eten familie en vrienden die uit Nederland overkomen ze op. Natuurlijk mis ik mijn vrienden en familie, vooral met de feestdagen. Gelukkig komen mijn familie en vrienden af en toe op bezoek, en ik ga ook af en toe op vakantie naar Nederland.’

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

‘Het meest grappige voorval wat vaak voorkomt is dat, doordat het hier vol zit met Engelse en Duitse toeristen, Spanjaarden me vaak aanspreken in het Engels of Duits. Dit gebeurt vaak bij het uitgaan, maar ook in de supermarkt, winkels of gewoon op straat. Wanneer ik dan reageer in het Spaans kijken ze me vaak raar aan…’

Zou je anderen aanraden bij het Castillo Hotel Son Vida stage te lopen?

‘Ondanks dat ik een hele leuke tijd en veel geleerd heb, zal ik mijn stagehotel niet aanraden als een afstudeerstageplek. Ik wil mijn stagehotel wel aanraden voor een eerste, tweede of zelfs derdejaars stage. In het hotel is het mogelijk in veel verschillende departementen stage te lopen. Zo zijn er stageplekken bij de receptie, guest service, housekeeping, sales, groups, F&B, banqueting en in de financiële afdeling. Zo kunnen de stagiaires kennis maken en de basis leren in meerdere delen van het hotel. Het is een hotel met veel leermogelijkheden voor stagiaires.’

Je hebt nu al een contract, een vriendje en een huis, zie je jezelf voorgoed op Mallorca blijven?

‘Ik heb het hier naar m’n zin, en heb (nog) geen behoefte om terug te keren naar Nederland. Ik woon intussen samen met mijn Spaanse vriend en ik zie mezelf hier nog wel een tijdje blijven.’

Bekijk andere stagemails:

Reageer op dit artikel