artikel

Groeten uit Shanghai

Hotel

In Shanghai schieten de hotels als paddenstoelen uit de grond. Het elf jaar oude InterContinental geldt als nestor, ondervond Nicolette Cornelese tijdens haar managementstage op de sales en marketingafdeling. Chinezen zijn zo anders, dat communiceren vaak lastig is, al vindt Cornelese ze ook wel heel lief.

Groeten uit Shanghai

Studenten aan de hotelschool kiezen hun stage, zo lijkt het, op één criterium: hoe verder weg hoe beter. Zij mailen hun ervaringen tijdens een hotelstage over de grens naar missethotel.nl. Deze week: Nicolette Cornelese, sales en marketing manager bij het InterContinental in Shanghai.

Curriculum Vitae:

Naam: Nicolette Cornelese

Leeftijd: 22

Opleiding: Hoge Hotelschool Maastricht

Stageplaats: Shanghai, China, InterContinental Hotel Shanghai Pudong

Studie jaar: 4e

Afstudeerjaar: 2008

Waarom dit hotel?

‘Ik wilde graag naar China en ik wilde graag een Sales & Marketing stage. Aangezien er niet veel S&M stages in China zijn (vanwege het feit dat vrijwel alle communicatie op S&M in het chinees verloopt) had ik eigenlijk weinig kans. Het InterContinental had altijd al stagiaires op F&B en RoomsDivision, maar de GM wilde nu ook graag een stagiaire op S&M. Dus uiteindelijk heb ik heel veel geluk gehad.’

Waarom Sales & Marketing?

‘Ik heb voor deze functie gekozen omdat ik graag iets totaal anders en iets nieuws wilde leren. Ik heb al 8 jaar ervaring op het gebied van F&B en heb tijdens mijn praktijkstage in Parijs op de afdeling reserveringen gewerkt waarbij ik erg nauw samen werkte met S&M. Ik vond dit heel leuk en vooral heel interessant en wilde daar graag in de toekomst meer over leren en eventueel ook in verder gaan.’

Shanghai is even wat anders dan Maastricht. Wat waren je verwachtingen vooraf?

‘Mijn verwachtingen vooraf over Shanghai waren zoals verwachtingen kunnen zijn bij een wereldstad. Drukte op straat, winkels, restaurants, bars, clubs, hoge gebouwen, veel mensen en dan in dit geval, veel Chinezen maar ook veel westerlingen. Mijn verwachtingen over China waren vooral gericht op een totaal andere cultuur en een totaal ander leven dan wij gewend zijn in Europa. China is een geweldig land en Shanghai is voor mij het goede voorbeeld van een wereldstad. Wat ik heel leuk vind is dat je ook een stukje ‘echt’ China kan opzoeken. Niet alleen een uurtje met de trein vanaf Shanghai is er een hele andere wereld, ook in Shanghai zelf heb je nog echt gebieden waar het ‘oud’ China is en wat heel anders is dan de wereldstad die ik voor ogen had.’

Hoe beleef je die cultuurverschillen?

‘De verschillen zijn groot tussen Nederland en China. Chinezen zijn vooral bang om hun gezicht te verliezen (losing face), vooral binnen een groep. Als westerling moet je een goede manier vinden om daarmee om te gaan. Verder zijn er ook dingen die wij absoluut niet gewend zijn in Nederland. Het is bijvoorbeeld heel normaal als iemand uitgebreid gaat zitten bellen tijdens een meeting, niemand die zich daar aan zal storen. Cultuurverschillen merk ik niet alleen op mijn werk maar ook op straat. Daar kan ik gerust struikelen over een paar mannetjes die lekker een dutje aan het doen zijn. Ook verbaas ik me elke keer weer over fietsende barbecues en kraampjes waar ze levende schildpadden, eekhoorntjes, hondjes of konijntjes verkopen. Verder vind ik Chinezen echt geweldig en allemaal heel schattig en lief. Ze kunnen soms wat verlegen over komen maar soms kunnen ze je ook om je nek vliegen en willen ze alleen maar je arm vast houden en heeeeel veel foto’s met je maken.’

En daar wordt je niet moe van?

‘Ik geniet elke dag van dit land en deze geweldige stad, elke dag is er weer iets nieuws of wat raars wat ik mee maak. Daarnaast ben ik heel benieuwd hoe Shanghai zich gaat ontwikkelen in de toekomst. Deze stad leeft vooral uit naar de Expo in 2010. Voor mij is dan ook de grote vraag wat er na 2010 gebeurt met deze stad. Op dit moment gaat alles zo hard en komen er alleen maar meer buitenlanders om hier te leven en te investeren. De cultuurverschillen kom ik elke dag tegen en soms is het moeilijk om daar mee om te gaan. Uiteindelijk leer je dat, door open te staan en geïnteresseerd te zijn in hun cultuur win je respect en vertrouwen. De omgang met Chinezen vond ik in het begin soms moeilijk. Ze zijn ontzettend lief maar daarnaast is onder andere het losing face soms echt een probleem.’

Zit de hotellerie daar, door de cultuurverschillen, anders in elkaar?

‘Als ketenhotel dient het InterContinental te werken volgens bepaalde standaarden. Wel werken er hier dubbel zo veel mensen als bij ons in Europa. Wat natuurlijk ook effect heeft op de gastvrijheid. Het InterContinental heeft 400 kamers met meer dan 700 man personeel. Als ik dan soms ook wel eens in het restaurant van het hotel eet, staan er 4 Chineesjes naast me om mijn bord weg te halen als ik mijn laatste hap heb genomen.’

Is werken in zo’n andere omgeving leerzaam?

‘Elke dag leer ik weer iets nieuws. Zo leer ik tijdens mijn werkzaamheden een totaal andere kant van de hotellerie kennen. Dat het heel belangrijk is om te kijken hoe je hotel in de markt staat. Welke positie heb je? Wat moet je veranderen om succesvoller te worden? En hoe gaan we dit allemaal doen? Wat me opvalt is dat het heel belangrijk is om te kijken bij competitor hotels. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar prijzen voor zalen en arrangementen. InterContinental bestaat al 11 jaar, naar Shangai maatstaven heel oud. De hotels schieten hier uit de grond en de manier waarmee 3 jaar geleden het geld werd binnen gehaald, werkt nu dus niet meer. Op persoonlijk gebied leer ik mezelf ontwikkelen in een totaal andere stad en in een totaal andere wereld. En ik leer natuurlijk heel veel over de Chinese cultuur en hoe ik hier mee om moet gaan.’

Wat is het moeilijkste om mee om te gaan?

‘Het communiceren met de mensen. Ik had verwacht dat ze hier beter Engels zouden spreken. De taxichauffeurs spreken bijvoorbeeld bijna tot geen Engels. Als je ergens naar toe wilt, moet je zorgen dat je het goed uit kunt spreken of zorgen dat je het in het chinees door iemand laat opschrijven. Tijdens het werk merk ik soms dat mijn collega’s niet helemaal begrijpen wat ik zeg, soms zeggen ze ook ja op iets terwijl ze geen idee hebben wat je bedoelt, daar komt weer het losing face bij kijken. Ze zijn in principe gewoon bang om nee te zeggen. Daarom probeer ik op allerlei mogelijke manieren goed met mijn collega’s te communiceren en te zorgen dat ze ook echt begrijpen wat ik bedoel. Soms wat lastig, maar met handen en voeten kom je er vaak wel uit.’

Mis je in dat Aziatische geweld wel eens iets thuis?

‘Shanghai heeft alles wat je nodig hebt. Er is gewoon een westerse supermarkt en op elke hoek zit een Starbucks. Er zijn hier veel Chinese maar ook genoeg Franse, Italiaanse, Amerikaanse, Duitse en nog veel meer verschillende restaurants te vinden. Eigenlijk gewoon voor elk wat wils. Af en toe mis ik wel een broodje hotdog van de Hema of kan ik de hele middag alleen maar aan een glacé koek denken…’

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt in Shanghai?

‘Ik moest bij een ander hotel gaan kijken naar de groepen die een meetingroom in dat hotel hadden geboekt. Ik kwam daar en ging opzoek naar de tv schermen in de lobby die de informatie over de zalen laten zien. Helaas was alle informatie in het chinees, en het lezen van Chinese karakters gaat mij zacht gezegd niet zo goed af, dus moest ik onverrichter zaken terug. De dag daarna moest ik weer naar een hotel. Ik zag de bui alweer hangen en vroeg een Chinese collega om mee te gaan. Eenmaal aangekomen in het hotel waren we toch wel benieuwd naar de zalen en de kamers van dit hotel. Toen kwam mijn collega met het geweldige idee dat we zouden vertellen dat we gingen trouwen. Op deze manier zouden we een mooie rondleiding krijgen in het hotel. Uiteindelijk zijn we nog naar een paar verschillende hotels geweest en heb ik zo al een aantal verschillende bruiloften met mijn Chinese collega gepland. Eenmaal terug in het hotel hebben we er hard om gelachen en waren vooral alle mannelijke collega’s heel jaloers op deze jongen omdat het hem gelukt was met mij een bruiloft te plannen!!’

Bekijk andere stagemails:

Reageer op dit artikel