artikel

Groeten uit Spanje

Hotel

Stagelopen in een cultureel bruisende stad als Barcelona is vooral genieten, ontdekt Laura Kokkiadi tot haar genoegen. Daarnaast moet er bij het Ritz-Carlton hard gewerkt worden, maar ze voelt zich enorm gesteund door collega’s die bij alles klaarstaan om te helpen, en haar een hart onder de riem steken met lovende kaartjes.

Groeten uit Spanje

Studenten aan de hotelschool kiezen hun stage, zo lijkt het, op één criterium: hoe verder weg hoe beter. Zij mailen hun ervaringen tijdens een hotelstage over de grens naar missethotel.nl. Deze week: Laura Kokkiadi, werkzaam bij de Guest Relations Department van het Ritz-Carlton Hotel in Barcelona.

Curriculum Vitae:


Naam: Laura Kokkiadi

Leeftijd: 21

Opleiding: Hoge Hotelschool Maastricht

Stageplaats: Spanje, Ritz-Carlton Hotel Barcelona

Studie jaar: 3e

Afstudeerjaar: ‘Hopelijk 2009’

Waarom dit hotel?

‘Ik wilde graag hospitality op het hoogste niveau van service meemaken. De voordelen dat ik hier in zie zijn twee dingen in een, mijn stage-ervaring en een vreemde taal erbij.’

Wat is je functie?

‘Ik zit in de Guest Relations Department. Het omgaan met gasten en hen van dienst zijn, spreekt mij heel erg aan. Het is een functie zonder duidelijke lijnen, omdat het zich op een heel persoonlijk vlak afspeelt. We vervullen zowel verwachte én onverwachte wensen van de gasten, wat de band met het hotel en vooral het personeel nog unieker en sterker maakt. Ons motto luidt: ‘We are Ladies and Gentlemen serving Ladies and Gentlemen’.’

Stagelopen in Barcelona klinkt niet als een straf. Hoe had je het je vooraf voorgesteld??

‘Ik had mijn verwachtingen op een laag pitje gezet van zowel stage/werk als woonomgeving, zodat het alleen maar mee zou vallen en ik volop kan genieten. Het is een zeer culturele stad met een rijk gevoel van genot. Het leven hier in Spanje is anders dan in Nederland en heeft een heerlijke Mediterrane sfeer die ook in Griekenland te vinden is. Echter, het is een stad met ook Europese gebruiken en waar veel gebeurt. Barcelona is een stad waar geschiedenis, cultuur en kunst hoog in het vaandel staan.’

Krijg je de kans daar een beetje van te genieten?

‘Mijn vrije dagen kan ik op veel manieren invullen! Tot nu toe heb ik de stad wat verkend en de meest toeristische attracties bezocht, uitgeweest (wat hier goed kan) en genoten van de Spaanse keuken.’

Is het Spaanse temperament terug te vinden in de hotellerie daar?

‘Iedereen staat klaar voor elkaar en helpt bij problemen. Het wordt gedaan met plezier en niet omdat het moet. Blijde werknemers dus blijde gasten!’

Wat leer je tijdens je stage?

‘De verwachte en onverwachte wensen van de gasten op een leuke, discrete en diplomatische manier te vervullen. Om dit te bereiken moet iemand in deze functie helemaal zichzelf zijn, maar zich ook professioneel kunnen opstellen. Dit creëert tevreden gasten en creatieve werknemers. Voor mij is mijn hele stageperiode een ervaring. Alles dat ik meemaak en mee zal maken zijn ervaringen die ik meeneem naar huis en mij zullen vormen in mijn professionele loopbaan.’

Klinkt allemaal tiptop, valt er wel iets tegen?

‘Er is niets dat mij echt tegenvalt. Het enige dat op mij indruk heeft gemaakt, is dat Barcelona een wereldstad is, zelfs een van de grootste steden in Europa, doch er is veel armoede. De prijzen zijn hier enorm hoog en zelfs voor een student is het allemaal wat moeilijker dan in Nederland.’

Mis je daar nog wat?

‘Het is niet echt missen, maar nood hebben aan mijn dierbare mensen, wanneer ik blij of verdrietig ben, waarmee ik mijn gevoelens kan delen.’

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

‘Ook al werk ik net twee weken in het hotel, ik heb van mijn collega’s van de receptie een kaartje gekregen waar ze mij lieten weten dat ze blij waren met mijn prestatie en dat ik zo door moet gaan. Dit heeft mij een goed gevoel en een ‘boost’ gegeven om door te gaan en van mijn stage te genieten!’

Zou je anderen aanraden bij dit hotel stage te lopen?

‘Dat zal ik ongetwijfeld doen! Het is een hotel dat wellicht veel van je vraagt, daar leer je wel van, maar ook staan al zijn ‘Ladies and Gentlemen’ met open armen klaar om je te helpen!’

En wat zijn je plannen na je stage?

‘Graag zou ik nog een jaar of twee nog doorstuderen. Het liefst een Master-opleiding. Ik heb al een aantal opleidingen in gedachten, maar dat wil ik nog voor mezelf verduidelijken, sinds ik nog een jaar te gaan heb in deze opleiding.’

Bekijk andere stagemails:

Reageer op dit artikel