artikel

Ingezonden brief over roken in hotels

Hotel

Voormalig general manager van NH Barbizon Palace in Amsterdam, Pieter J. Bonnema, verbaast zich met een ingezonden brief over het hedendaagse rookbeleid in hotels.

Ingezonden brief over roken in hotels

Al geruime tijd volg ik met belangstelling de discussies na invoering van de nieuwe Tabakswet. Het gaat in bijna alle gevallen over café’s en discotheken, en zelden lees ik enig artikel over nieuwe rookvoorschriften in hotels.

In alle stilte verklaren steeds meer (nieuwe of gerenoveerde) hotels hun gehele etablissement rookvrij, wat natuurlijk alles met operationeel gemak en kosten van schoonmaak en onderhoud heeft te maken. Jarenlang was er in de hotellerie een perfecte oplossing voor rokers en niet-rokers door het aanbieden van rokers- en niet-rokerskamers, een zeer gastvriendelijk antwoord op nieuwe trends.

Het lijkt vaak niets meer met klantvriendelijkheid te maken te hebben, zo las ik ooit met stomme verbazing de trotse opmerkingen van een hotelier die een roker betrapt had in een kamer van zijn niet-roken hotel, en de gast door de politie had laten arresteren omdat de gast weigerde extra te betalen voor schoonmaakkosten.

De hotelkamer betekent voor een reizende roker het einde van een reeks frustraties die hij op reis ervaart: niet roken in de taxi, niet op de meeste vliegvelden en stations, niet tijdens de vlucht of in de trein, en niet in de lobby, bar of het restaurant van een hotel. De roker heeft daar over het algemeen best begrip voor en past zich aan, maar om nu ook alle hotelkamers tot verboden gebied te verklaren gaat wel erg ver. Bekende slogans als “A home away from home” klinken dan lachwekkend, en de wensen van álle gasten worden botweg genegeerd.

Een schatting is dat 30% van de wereldreizigers roker is, iets waar toch rekening mee gehouden zou moeten worden, ook zakelijk gezien. Momenteel lijkt het erop dat het rookbeleid van een hotel, omdat dit niet wettelijk geregeld is, voornamelijk wordt bepaald door het feit of de general manager of ketenverantwoordelijke persoon roker of niet-roker is. Een treurige constatering die het teveel aan hobbyisme en amateurisme in onze branche weer eens bevestigt.

Yzeures-sur-Creuse, France, 14 maart 2010.

Pieter J. Bonnema, vm. general manager NH Barbizon Palace, Amsterdam

Reageer op dit artikel