artikel

Lars van Galen: ‘Successen moeten nog landen

Hotel

Maandag een Michelinster, een dag later in Parijs winnaar van de prestigieuze internationale Prix Taittinger. Chef de cuisine Lars van Galen (33) van landgoedhotel en restaurant De Bloemenbeek in De Lutte over zijn memorabele week.

Lars van Galen: ‘Successen moeten nog landen

Je kent de uitdrukking ‘stoppen op je hoogtepunt’?

‘Ha ha, laten we dat nog maar niet doen, is nog een beetje te vroeg. Maar dit is wel fantastisch. De telefoon is op hol geslagen, de reacties zijn overweldigend. Stiekem hoopte ik op een ster, omdat we bij De Bloemenbeek gewoon goed bezig zijn, maar anderzijds vond ik dat ik realistisch moest blijven en niet te veel moest hopen. Tijdens de wedstrijd ging alles precies zoals gepland. Ook over het resultaat van de gerechten was ik erg tevreden.’

Hoe heb jij je voorbereid na het sternieuws van maandag?

‘We zijn die dag begonnen met een glas champagne bij het ontbijt, moest kunnen toch? Ik wist al dat het voorgerecht risotte met langoustine was en ’s middags kregen we het hoofdgerecht door: jong wildzwijnrug gegaard op het karkas, uitgesneden en terug gepresenteerd op het karkas. Ik heb de avond gebruikt om alles verder uit te werken. Dinsdag zijn we vroeg vertrokken naar de wedstrijdlocatie en was de loting. Ik mocht als laatste, een voordeel omdat je dan toch vers in het geheugen staat van de jury. Mijn enige nadeel was dat ik moest werken met een Franse commis, ik speek niet vloeiend Frans.’

Durfde je te hopen op een goede klassering?

‘Zo zit ik niet in elkaar. Mijn eigen wedstrijd verliep fantastisch, maar dat geeft geen garanties. Ik had ook foto’s gemaakt van de gerechten van de andere deelnemers, maar dat zegt niets over de smaak en daar ging het om. Op het podium kregen de drie besten een oorkonde en toen wist ik dat ik in de prijzen zou vallen. Daarna was het aftellen en volgde de ontlading.’

Het lijkt niet op te houden…

‘Het gaat inderdaad allemaal heel snel en goed. Eerder dit jaar al de Gouden Koksmuts en nu deze beloningen. Ik ben de derde Nederlander die wint in 45 jaar. Het moet allemaal nog landen, maar dat gebeurt wellicht tijdens de terugreis vanmiddag. Dan heb ik zes uur om over alles na te denken. Mijn volgende doel is het winnen van de Wynand Vogel-bokaal en ik ga nog naar Erfürt met het nationaal team van het Koksgilde, ook daarmee wil ik vlammen.’

En verder? Een eigen zaak?

‘Dat is absoluut mijn droom en mijn ambitie. Veel van mijn dromen zijn inmiddels uitgekomen, dus ik ga er volledig voor. Ik werk nu vier jaar bij De Bloemenbeek en daar zijn ze op de hoogte van mijn ambities. Dat heb ik ze bij mijn aanstelling laten weten. Er hangt echter geen tijdspad aan. Ik ga donderdag gewoon weer aan het werk en vrijdag is er groot feest, dan word ik om vier uur gehuldigd.’

Reageer op dit artikel