artikel

‘Personeel in de Emiraten is veel flexibeler

Hotel

De Egyptische Ayman Ashor werkte tien jaar in Nederland en vertrok vervolgens naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Daar leidt hij het Concorde Hotel. Hij zegt dat Nederlanderse hotelliers kunnen leren van de flexibiliteit en instelling van personeel uit de VAE.

‘Personeel in de Emiraten is veel flexibeler

Hoe bent u in de Verenigde Arabische Emiraten terecht gekomen?

Om een lang verhaal kort te maken: in 1997 werkte ik met een Hotel Manager in Egypte. Deze man benaderde mij in januari dit jaar en bood me een baan aan als Hotel Manager voor Miramar Beach Hotel . Ik ben daar aangekomen, maar op de eerste dag stelde hij voor om de opening van Concorde Hotel te begeleiden. Twee weken later was ik honderd procent betrokken op alle vlakten van het Concorde Hotel, daarom vroegen ze me om de Concorde te runnen.

Wat is het Concorde hotel voor hotel?

Het Concorde Hotel is net geopend en heeft 206 kamers & 64 suites. De suites hebben elk twee slaapkamers, een woonkamer en een keuken. Met 9 vergaderzalen, een business center en Executive lounge heb je het gevoel dat je in een typische zakelijk hotel bent. Als je naar de “ Adam & Eve” Spa & Gym gaat, heb je het gevoel dat je in een Spa center in een exotische bestemming bent.

We zijn een stads hotel, maar we hebben ook een eigen strand op nog geen 5 minuten afstand met de auto. Het Hotel heeft veel mogelijkheden. Als je op het dak bij de zwembaden bent, waan je je ergens anders. Het uitzicht tussen de bergen is prachtig en heel rustgevend. We hebben de grootste trouwzaal van de oostkust en we organiseren trouwerijen en evenementen tot twaalfhonderd personen in een zaal!

Verschilt het voeren van een hotel in de VAE erg van het voeren van een hotel in Nederland?

Het voeren van een hotel in de Arabische Emiraten is niet te vergelijken met Nederland. Hier zijn de kosten veel lager, vooral voor de materialen en de mankracht. Dit heeft zijn voordelen. Zo heb je de kans dat je veel dingen zelf kunt doen en niet uit hoeft te besteden. Dat is erg prettig, want dan ben je zeker van de kwaliteit die je biedt aan gasten. Ik heb bijvoorbeeld 37 medewerkers die alleen in de keuken werken: slagers, bakkers, pastry, mensen die vis bereiden, etc.

Wat heb je als manager nodig om zo’n hotel goed te leiden?

Hier werk ik met veel verschillende nationaliteiten, veel achtergronden, geloven en interesses. Om zo’n hotel te leiden, moet je operationeel ingesteld zijn. Duidelijk communiceren met je personeel om misverstanden de voorkomen. Je moet heel kritisch zijn maar tegelijkertijd een people manager die veel begrip heeft. De sales is hier veel agressiever dan in Nederland. Je benchmarkt wordt hier bepaald door je sales kwaliteit. Als manager moet je er bovenop zitten en betrokken zijn bij alle dingen die gebeuren op de Emiraten.

Wat kunnen Nederlandse managers en hun personeel leren van uw hotel?

Het personeel is erg flexibel. Mensen van verschillende nationaliteiten komen hier om te werken. Ze leven van hun werk en beseffen hoe belangrijk dit is. Ze hebben misschien niet hetzelfde opleidingsniveau gehad als in Nederland, maar je ziet dat ze zich veel sneller ontwikkelen. Bijna iedereen heeft een doel en wil groeien in zijn vak.

Wat is het grootste verschil tussen een Nederlands hotel en een hotel op de VAE?

Hier kunnen onze gasten rekenen op de beste services en de mogelijkheden die ons hotel beidt. Het grote verschil tussen dit hotel en andere in Nederland, is dat je bijna alles onder een dak hebt, dit is bijna onmogelijk te vinden in Nederland gezien de kosten, deze liggen veel lager hier.

Wat voor gasten krijgt u?

Er komen voornamelijk zakelijke gasten in het Hotel, maar er komen ook veel leisure gasten. Vooral in het weekend krijgen we veel expats (Europese gasten) die in de Arabische Emiraten wonen en werken.

Wat is Fujairah voor stad?

Fujairah is een klein Arabisch Emiraat dat bestaat uit 130.000 inwoners. Het is een echte handelsstad. De scheepvaartindustrie is erg groot. Er zijn veel internationale bedrijven actief vanwege de grote haven en cargo luchthaven. Na Roterdam is Fujairah de derde containerhavenstad van de wereld. Fujairah heeft, als enige Emiraat veel bergen en valleien. Het heeft ook het beste weer van de alle Arabische Emiraten en staat bekend om haar mooie stranden. Zowel de locale bevolking als expats komen naar Fujairah om de weekenden door te brengen: weg van de drukte van Dubai en Abu Dhabi.

Wat is uw grootste taak?

Ik probeer het hotel goed te promoten en te verkopen. Zoals ik al zei zijn de sales hier veel agressiever dan in Nederland. Je moet weten waar de business ligt en kansen grijpen. Concorde Fujairah is het beste hotel in de omgeving qua locatie en mogelijkheden en verdient de top ranking te hebben. Dat ga ik proberen te bereiken in de komende periode.

Heeft u toekomstplannen met het Hotel? Hoe zien die eruit?

Onze pool bar en pergola zijn bijna klaar. Deze werken vooral in de avond, met live muziek. Zo kunnen onze gasten genieten van het prachtig uitzicht op Fujairah en relaxen met de waterpijp met de keuze van bijna twintig verschillende smaken. Dit is een doel voor op korte termijn. Verder hopen we er nog drie of vier hotels in de regio erbij te krijgen (management contract).

Reageer op dit artikel