artikel

Hotelier: meer prijsvrijheid op boekingssites

Hotel

Booking.com gaat stoppen met het opleggen van de laagsteprijsgarantie aan hotels in Europa. De hotelsite heeft daarover toezeggingen gedaan in Frankrijk, Italië en Zweden, en is van plan zijn beleid ook in andere landen – waaronder Nederland – aan te passen. De Nederlandse concurrentiewaakhond ACM reageert positief.

Hotelier: meer prijsvrijheid op boekingssites

Tot voor kort werden hotelketens die lagere kamerprijzen dan Booking.com hanteerden, bestraft. Ze kwamen helemaal onderaan het lijstje zoekresultaten te staan of werden zelfs uit Booking.com gegooid. Behalve dat hoteliers voortaan kunnen variëren in hun kamerprijzen, is het ze ook toegestaan klanten aan de balie meer gunstige aanbiedingen te doen. Voor de consument betekent dat dat deze straks lagere hotelprijzen tegemoet kan zien.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt de tegemoetkoming van Booking.com overigens nog altijd ondermaats. De brancheorganisatie wil dat ook de hotels zelf via hun eigen websites de mogelijkheid krijgen een laagsteprijsgarantie te bieden. KHN zegt er verbaasd over te zijn dat de mededingingsautoriteiten in Frankrijk, Italië en Zweden akkoord zijn gegaan met de voorstellen van de boekingssite en roept de Nederlandse toezichthouder ACM op de zaak nog eens goed te bestuderen.

Commissie afstaan

ACM laat weten dat bij maximale vrijheid van de hoteliers het gevaar dreigt dat het publiek zich eerst bij de vergelijkingssites oriënteert om vervolgens direct bij het hotel te boeken. De vergelijkingssites zouden dan geen droog brood meer verdienen. Normaal moeten hotels aan onafhankelijke reisagenten zoals Expedia en Hotels.com zo’n 18 procent commissie afstaan. Door op eigen sites kamers aan te bieden, kan een deel van de commissie die anders verschuldigd was als korting aan de consument worden gegeven.

Koninklijke Horeca Nederland had liever gezien dat de ACM één lijn trekt met het Duitse Bundeskartellambt. Deze kartelwaakhond deed onlangs de uitspraak dat Booking.com in zijn voorwaarden hoteliers geen beperkingen in hun prijs- en boekingsvoorwaarden mag opleggen. In Duitsland krijgen hoteliers dan ook de vrijheid om zelf lagere prijzen te rekenen dan de prijzen op de diverse vergelijkingssites.

Bronnen: ANP en Telegraaf

Reageer op dit artikel