artikel

Directeur Postillion Hotels (32): ‘Ik kan als een olifant in een porseleinkast tekeer gaan’

Hotel 924

Op zijn 22ste heeft hij zijn diploma van de Hogere Hotelschool Maastricht op zak. Tien jaar later mag Erik-Jan Ginjaar zich directeur noemen van Postillion Hotels Nederland. Hoe hij dat doet? ‘Dat is werklust en wijsheid’, grapt hij. ‘Nee, je moet een beetje brutaal zijn. In ieder geval voor jezelf durven opkomen.’

Directeur Postillion Hotels (32): ‘Ik kan als een olifant in een porseleinkast tekeer gaan’
Herbert Wiggerman

Ginjaar is nog een klein jongetje als hij zijn eerste stap in de horeca doet. Zijn vader heeft een restaurant in het Zeeuwse Burgh-Haamstede. ‘Ik stond te trappelen om er aan de slag te gaan.’ Hij begint er als afwasser. ‘Formeel mocht ik denk ik nog niet eens werken. Terwijl anderen dachten, ‘gut, wat lief dat kleine jongetje’, nam ik het afwassen hartstikke serieus. Ik wilde in alles gewoon altijd het beste zijn. Ben wel echt een strebertje. Ik vind dat je overal op tijd aan moet beginnen, ook als dat eigenlijk nog te vroeg is.’

Ginjaar doet tijdens zijn studie aan de Hogere Hotelschool nog meer praktijkervaring op. Onder meer bij het Amrâth Grand Hotel de l’Empereur in Maastricht. Vlak voordat hij afstudeert hoort hij dat de f&bmanager van dat hotel vertrekt. Ginjaar ziet zijn kans schoon. ‘Ik zei: stop met zoeken. Ik wil dat gaan doen.’ Hij krijgt de baan. ‘Mensen die dat verhaal horen, vinden dat ook wel bij me passen. Ik durf voor mezelf op te komen.’

Snelle carrière

24 is de huidige directeur als hij zijn volgende stap maakt: hij wordt aangenomen als general manager bij Amrâth Grand Hotel Heerlen. In januari 2012 stapt hij over naar Postillion Hotels, waar hij general manager wordt van Postillion Hotel Utrecht Bunnik. Hij beklimt de carrièreladder snel. 2,5 jaar later is hij er regiomanager van West-Nederland. Het verdere verhaal van zijn carrière is bekend.

‘Stilstand is achteruitgang’, zegt hij. ‘Als gisteren iets niet goed is gegaan, moet ik dat vandaag beter doen.’ Hoe hij is als directeur? ‘Ik kan als een olifant in porseleinkast tekeer gaan. Maar, ik leer steeds beter dat ik mensen eerst over iets moet laten nadenken, zonder meteen als een dolle stier te reageren.’ Het leukste aan zijn functie vindt hij dat hij ‘van, met en voor’ mensen mag werken. ‘Dat geeft energie.’ De functie van directeur vervult hij samen met Mathilde van der Weerd. ‘We vullen elkaar goed aan.’ Op de vraag waar Ginjaar over tien jaar staat, zegt hij: ‘Geen idee, maar dan werk ik in ieder geval nog in deze branche. Mijn droom groeit met de tijd’.

Meest pittige switch

Hij is iemand die de lat hoog legt voor zichzelf. ‘Ik kan persoonlijk echt zwaar geraakt zijn, als we ergens een klacht over krijgen.’ De stap van general manager naar regiomanager vond hij de meest pittige switch in zijn carrière. ‘Van één naar drie vestigingen gaan, vond ik moeilijk. Daar heb ik ook coaching voor gezocht. Ik wilde aanvankelijk overal tot in detail bij betrokken blijven. Met coaching heb ik vooral geleerd om los te laten.’

Nieuw hotel

In september 2016 opent Postillion Hotels Nederland een nieuwe vestiging op het terrein van de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam. ‘Dat voelt zo stoer. Dan merk ik dat ik pas 32 ben. Met deze vestiging komt een jongensdroom uit. Soms moet ik mezelf even knijpen om te geloven dat dit allemaal echt is. We gaan er een dijk van een hotel neerzetten. Dat is retegaaf, maar ook ontzettend eng.’ Die druk die met zijn functie gepaard gaat, ervaart Ginjaar niet als als een last. ‘Een gezonde wedstrijdspanning, dat is wat ik voel. Ons vak is immers toch ook een beetje topsport?’

 

Reageer op dit artikel