artikel

‘Duurzaamheid is geen begrip, maar onze basis’

Hotel 631

Toen nog bijna niemand bezig was met duurzaamheid, begon de Griek Paul Efmorfidis (59) met het maken van natuurlijke bedden en matrassen. Nu hebben 2500 hotels ‘duurzame’ bedden van Coco-mat.

‘Duurzaamheid is geen begrip, maar onze basis’

Paul Efmorfidis legde 27 jaar geleden de basis voor Coco-mat. Niet omdat hij toen al ‘duurzaam’ wilde zijn, maar omdat naar eigen zeggen de natuur zijn bakermat is. ‘Nu leven veel mensen met het idee dat duurzaamheid een begrip is, waardoor ze het leven vanuit hun natuurlijke oorsprong vergeten,’ stelt Efmorfidis.

Coco-mat maakt bedden van natuurlijke bronnen, zoals kokosvezels, natuurlijk rubber, wol, katoen, zeegras, paardenhaar, zijde, linnen, hout en ganzendons. Er komt geen metaal of synthetische stof aan te pas. In de eigen fabriek in Griekenland werken veel mensen met een handicap. Inmiddels heeft het merk wereldwijd 80 winkels (retail) en slapen gasten van 2500 hotels op een bed van Coco-mat.

Nederlandse hotels
In Nederland slapen bijvoorbeeld gasten van Hotel de l’Europe, Hotel De Hallen en Hotel JL Nº 76 van Vondel Hotels, Faralda Crane hotel, het Consious Hotel, Eco Mama, Hotel Morgan & Mees – allemaal in Amsterdam – op een duurzaam bed. Ook in het Radison Blu Palace Hotel in Noordwijk en in Stroom in Rotterdam slapen gasten op producten van Coco-mat.

Daarnaast heeft Coco-mat eigen hotels in Antwerpen en Athene en is Paul Efmorfidis er van overtuigd dat ook Amsterdam een eigen Coco-mat hotel krijgt. De broer van Paul, Mike Efmorfidis is ceo van Coco-mat.

Coco-mat is 27 jaar geleden gestart. Duurzaamheid was toen nog niet het begrip wat het nu was. Waarom voor u al wel?
‘Ik ben opgegroeid in de natuur. Door de
natuur heb ik alles geleerd en meegemaakt, dus dat vormt de leidraad in mijn leven. Nu leven veel mensen met het idee dat duurzaamheid een begrip is, waardoor ze eigenlijk het leven vanuit hun natuurlijke oorsprong vergeten zijn.’

U begon met duurzame bedden en daar kwamen hele eigen hotels bij. Krijgt Coco-mat ook een eigen hotel in Nederland?
‘Ja, dat hopen we in de toekomst zeker te openen. We hebben op dit moment veel
hotels in Griekenland en daarover krijgen we enthousiaste verhalen van gasten terug. De bezetting is ook bijna 100 procent. We zien zeker kansen in Nederland. Op dit moment kiezen al 50 hotels en B&B’s in Nederland voor Coco-mat. We hebben al wel drie eigen winkels in Nederland, in Arnhem, Rotterdam en Amsterdam, maar de hotelbranche is ook belangrijk voor ons. In de toekomst zal er ook zeker een Coco-mat-hotel in Amsterdam komen.’

Hoe duurzaam is het hotel anno 2016? Wat kan er beter? Wat gaat heel goed?
‘Sommige hotels zijn zich nog niet bewust van het feit dat er in heel veel matrassen
chemische materialen zitten verwerkt die heel schadelijk zijn voor het milieu. Dus daar is nog veel verbetering in te behalen. En wanneer meer hotels zelf hun energie zouden kunnen produceren, zou ik dat ook een goede ontwikkeling vinden. Het ligt ook aan onszelf, op welke manier we energie verbruiken en de mate ervan. In ons Kolonaki Hotel hebben we binnenplanten die zorgen voor een prettige temperatuur. Daarnaast heeft ons hoofdkantoor in Athene een eigen moestuin, die onze hotels daar voorziet van verse groenten. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar mest van paarden.’

Wat is uw favoriete hotel in Nederland en waarom?
‘Hotel Blooming in Bergen aan Zee, je vindt bij Blooming niet alleen onze Coco-mat-bedden, maar hun totale sfeer past naadloos bij Coco-mat. Je kunt er ook heerlijk eten, alles komt vers uit eigen tuin. Vanuit Coco-mat hebben wij hier ons pillow-menu geïntroduceerd, waarbij de gasten verschillende kussens kunnen uitproberen en meteen kunnen aanschaffen. Het welzijn van hun gasten staat bij Blooming echt voorop.’

U heeft geen mobiele telefoon. Hoe doet u zaken in 2016?
‘Ik ben zelf mobiel, daarom ga ik liever naar de mensen toe.’

‘Het is een bed waar gasten voor terugkomen’
Carla de Man, director of operations van Vondel Hotels.

Vondel Hotels kreeg in 2011 voor het eerst bedden van Coco-mat in Hotel JL Nº76, een boutiquehotel in Amsterdam met 39 kamers. ‘Onze ervaring en de reacties van gasten samen waren zo positief dat we ook voor Hotel De Hallen (55 kamers, open in juni 2014) hebben een geweldige kwaliteit en het design past ook helemaal bij onze hotelconcepten. We hebben heel bewust gekozen voor een niet-standaard hotelbed. Een bed dat gasten bovendien ook voor thuis zouden kunnen aanschaffen.’

‘Zowel Hotel JL Nº76 als Hotel De Hallen heeft een Green Key-certificaat. Duurzaamheid en de filosofie van het merk spelen echt wel een rol voor ons. Hotelbedden worden intensief gebruikt, toch is het belangrijk dat ze comfortabel blijven liggen. Uitstekend materiaal en kwaliteit zijn dan ook essentieel voor langdurig gebruik. Gasten reageren heel erg positief, zowel op het design als de kwaliteit en dat is wat we willen. Ze moeten heerlijk uitgerust wakker worden in onze hotels en daar draagt een goed bed natuurlijk aan bij.’

Reageer op dit artikel