artikel

Linnenleveranciers helpen katoenboeren in India

Hotel 751

De concurrende textielbeheerders Blycolin en Lamme werken met katoenkoper en linnenproducent Dibella samen in het Chetna-project, waarbij katoenboeren in India geholpen worden.

Linnenleveranciers helpen katoenboeren in India

Verticale, ééndimensionale ketensamenwerking is volgens Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland, al lastig, zeker in een keten die versplinterd en niet transparant is. ‘Maar horizontale samenwerking is vaak nog lastiger, omdat het een samenwerking met de concurrent inhoudt. Des te opmerkelijker dat Dibella, Blycolin en Lamme Textielbeheer zowel verticaal als horizontaal weten samen te werken.’
Deze drie partijen bewijzen volgens Lageweg dat het mogelijk is. ‘Het gaat om echte duurzame transitie en komt van bedrijven die durven in te grijpen in hun corebusiness. Dat deze drie hun producten verduurzamen en daarvoor marktvraag weten te creëren, bewijst dat mvo meer is dan ‘iets leuks voor erbij. Het is de kern van de zaak.’

Katoenboeren
‘Velen kennen de verschrikkelijke verhalen van katoenboeren in India’, zegt Jan Lamme, directeur van Lamme Textielbeheer. ‘Ze worden uitgebuit, gebruiken giftige pesticide en zitten in uitzichtloze situaties. Daar wilden wij iets aan doen en tegelijk wilden we bewijzen dat mvo niet slechts een marketinginstrument is, maar dat duurzaamheid met de juiste aanpak voor iedereen iets oplevert. Én we laten zien dat samenwerken met je concurrent mogelijk is.’

Het Chetna-project zorgt dat boeren goede katoenzaden gebruiken die kwalitatief goed katoen en duurzame katoenzaden opleveren die gebruikt kunnen worden voor een volgende teelt. Oude wurgleningen kunnen worden afgelost doordat de boeren een goede prijs voor hun oogst krijgen en ze kunnen een gunstige lening bij Chetna afsluiten om hun business op te zetten. Ook wordt de gemeenschap ondersteund.

Eerlijke prijs
Marc van Boekholt, directeur Blycolin: ‘Onze Indiase boeren werken nu onder menswaardiger omstandigheden, krijgen een eerlijke prijs en de gemeenschap floreert door betere scholing en fietsen voor scholieren.’

Chetna werkt samen met kleine en microboeren om hun leefomstandigheden te verbeteren in de regenarme regio Maharashtra, India. De landbouw moet duurzaam worden en voor 100 procent voorzien in het levensonderhoud van de boeren. Chetna verstrekt een gunstige lening aan geïnteresseerde boeren, waarmee het aankopen van zaaigoed voor biologische katoen mogelijk is.
Het aantal leden is gegroeid van 234 boeren in 2004 naar 35.852 in 2014.

Reageer op dit artikel