artikel

Tweede leven voor horecameubilair

Hotel 1614

De keuze voor hergebruikt meubilair in de horeca is lang niet altijd alleen gebaseerd op het financiële plaatje. ‘Het moet van toegevoegde waarde zijn en het is natuurlijk een duurzame keus.’

Tweede leven voor horecameubilair

‘Bij ons gaat niks de bak in, alles wordt gerecycled en krijgt een tweede leven.’ Aan het woord is Marco Wokke, eigenaar van Euroseat. Al sinds 2000 timmert het bedrijf aan de weg op het gebied van gebruikt horecameubilair. Naast het herstellen van horecameubilair, koopt Euroseat ook meubels op van bedrijven die gaan vernieuwen, herstellen en verbeteren deze om ze vervolgens weer in de markt te zetten. ‘Momenteel is vooral vraag naar herstofferen, het overschilderen en herstellen van onderstellen en het herstel van tafelbladen.’
Die trend ziet ook Wim Verholt. Hij richtte in 2003 met zijn compagnon Meubelrestyle op. Ondanks het feit dat het lang niet altijd crescendo ging – ‘Ook wij hebben de crisis gemerkt’ – wist het duo Meubelrestyle uit te bouwen tot drie filialen met acht medewerkers. ‘En in de horeca is veel vraag naar herstoffering met kunstleer. Dat is hygiënisch, makkelijk schoon te maken en het gaat lang mee.’ Wokke ziet ook veel vraag naar kunstleer binnenkomen. ‘Skai met name, maar ook ‘gewoon’ leer. En dan vooral vintage pasteltinten, olijfgroen en ossenbloedrood.’

In verhouding tot nieuwprijs

Voor Euroseat is het herstellen van meubilair meer dan een nieuwe stof en een likje verf. ‘Je kunt sowieso niet alleen even maken wat kapot is, om het vervolgens weer op de markt te zetten.’ Verholt is het met hem eens. ‘Natuurlijk moet het prijstechnisch interessant zijn, maar het moet wel een meerwaarde bieden. Wij herstellen het kwalitatief betere meubilair en dan moet je je altijd afvragen of het in verhouding staat tot een nieuwprijs.’
Wokke: ‘Wij maken het meubilair schoon, zetten nieuwe dopjes onder de poten en alles wordt bijgewerkt en bijgespoten.’ Verholt: ‘En kijkend naar stof en leer: de keus is praktisch eindeloos. Wij bieden duizenden stoffen en even zoveel type leer. Dat is ruim voor een relatief klein bedrijf als Meubelrestyle, maar juist door die kleinschaligheid zijn we flexibel.’ En als morgen Hilton zich meldt met een mega-order? ‘Prima, we werken met veel partners samen en kunnen dat zeker aan.’
De keuze voor gebruikt meubilair is ook een duurzame. Verholt: ‘Anno nu is een groene keuze sowieso goed en verantwoord.’ ‘Alles krijgt bij ons een tweede leven’, zegt Wokke. ‘We hebben daardoor zo goed als geen afval. Alles wordt gerecycled en als er echt niks meer mee te beginnen is, gaat het hout in de shredder en wordt het kunststof en het aluminium opnieuw gebruikt.’

Herstellen en vernieuwen

Beide bedrijven doen meer dan alleen het herstellen van stoelen en banken. Wokke: ‘Matrassen uit hotels worden hergebruikt in tweede- en derdewereldlanden. Wij sturen ze naar Gambia. Er is daarnaast ook veel vraag naar het herstel van tafelbladen. En op dat gebied is het oliën echt favoriet. Vroeger was er vooral veel vraag naar het lakken van tafels, maar nu niet meer zo. Oliën geeft een mattere uitstraling en dat vinden mensen toch mooier.’
Herstelde meubels dienen aan te sluiten bij het tijdsbeeld van nu, beaamt Verholt. ‘Recent hebben wij een herstofferingsproject gedaan voor een restaurant. En dan merk je dat ze echt letten op actuele trends. Niet alleen voor wat betreft materiaal, maar ook vooral kleurstellingen. Ook voor buiten, want herstofferen kan net zo goed voor kussen.

Euroseat

Marco Wokke staat in 2000 aan de wieg van Euroseat in Alkmaar. De eenmanszaak krijgt rond 2004 de eerste personeelsleden in dienst. Het grote omslagpunt ligt in 2005 als Euroseat.nl het licht ziet. ‘Vanaf dat moment schoot de omzet omhoog’, aldus Wokke. Hij heeft anno 2016 twintig mensen in dienst. Euroseat heeft één pand in Alkmaar van zo’n 10.000 vierkante meter, waar zo’n 85.000 artikelen staan opgeslagen. ‘Het voordeel van zo’n grote opslag is dat mensen die online bestellen, de bestelling de voglende dag in huis hebben.’ 75 procent van de omzet komt van de webwinkel. 25 procent uit de fysieke winkel Euroseat.nl

Meubelrestyle

In 2003 richtte Wim Verholt samen met zijn vader Wim Verholt sr. Meubelrestyle op in het Gelderse Huissen: een atelier, werkplaats en winkel. In 2008 neemt Hans van Kampen de plaats van Verholt sr. in als compagnon. Van Kamen had een meubelstoffeerderij in het centrum van Arnhem, maar kwam ruimte te kort. Hij trok in bij Wim Verholt jr. in Huissen. In 2009 breidt het duo Meubelrestyle uit met een winkel in het naburige Bennekom. In 2015 opende de derde winkel in Nijmegen. Inmiddels werken er, naast de twee ondernemers, zes personeelsleden voor Meubelrestyle. Meubelrestyle.nl

Reageer op dit artikel