artikel

22-jarige hoteleigenaar: ‘Ondernemen doe ik sinds mijn vijftiende’

Hotel 12611

Jan Willem Janssen is 15 jaar oud als hij naast zijn Havo-opleiding zijn eigen cateringbedrijf begint. Sinds een kleine vier maanden mag de nu 22-jarige ondernemer zich eigenaar noemen van H2otel, een drijvend hotel in Rotterdam met vijftig kamers, vergaderruimte én restaurant. In zijn omgeving wordt hij nog wel eens gezien als een snotaap, maar wel één die de cijfers omhoog wist te stuwen.

22-jarige hoteleigenaar: ‘Ondernemen doe ik sinds mijn vijftiende’
(C)Roel Dijkstra- Foto Dennis Wisse

Hoe hij zo jong eigenaar werd van een hotel? ‘Zonder financiële steun vanuit huis’, zegt hij om maar meteen het eerste vooroordeel de kop in te drukken. Dertien jaar oud is hij als hij een baantje krijgt als afwasser bij hotel Stroom in Rotterdam. Daar leert hij van de toenmalige chef-kok de basis van het koken. ‘Daar ontstond mijn liefde voor de horeca’. Na zijn havo-opleiding start hij met zijn studie Accountancy. ‘Was goed met cijfertjes, maar ben na twee jaar met de studie gestopt.’ Het viel niet meer te combineren met zijn baan bij H2otel.

Eigen contract opstellen

Sinds zijn negentiende werkt Janssen daar in het restaurant. Aanvankelijk als kok. ‘Maar wel met de ambitie om eigenaar te worden van het restaurant, genaamd Floating Flavours.’ Dat doel maakte hij dan ook direct kenbaar bij zijn sollicitatie. ‘Toen ik hier binnenkwam had ik mijn eigen contract opgesteld waarin stond dat ik tegenover een minimale betaling in het eerste jaar, uiteindelijk graag eigenaar zou willen worden van het restaurant.’

Die droom wordt werkelijkheid als hij de functie van restaurantmanager krijgt.
‘Ik ging me ondertussen ook steeds meer met het reilen en zeilen van het hotel bemoeien.’ Zo paste hij onder meer kamerprijzen aan bij grote evenementen in de stad, organiseerde hij muziekavonden in het  hotel en riep hij complete arrangementen in het leven, inclusief verzorgde avondjes uit in de havenstad. De omzet steeg, maar ook debezettingsgraad, zegt hij. Daarop wordt Janssen benoemd tot general manager.

Eigenaar

Sinds een kleine vier maanden is hij ook echt eigenaar van het hotel. ‘De voormalige eigenaar, tevens pandeigenaar, wilde er wel mee stoppen. Hij bood mij de kans om het hotel over te nemen. Heb er een deel eigen geld in gestopt. Het overige deel moet ik binnen vijf jaar hebben afbetaald. Afgaande op de huidige cijfers is dat haalbaar’, vertelt de 22-jarige. Om alle facetten binnen het hotel écht goed te leren kennen, besloot hij om een paar maanden op alle functies mee te draaien. ‘Dat ging van het schoonmaken van de kamers tot het werk achter de receptie. Dan weet je waarover je praat.’

Bezettingsgraad

Toen Janssen drie jaar geleden binnenkwam bij het hotel lag de bezettingsgraad op 56 procent. Nu is die 83 procent. Dat is onder meer te danken aan het feit dat de 22-jarige een aantal wijzigingen doorvoerde om de kosten te drukken. Zo ging hij opnieuw met de leveranciers om tafel. ‘Ik ben jong en heb nog niet zoveel centjes. Dat heb ik ook tegen deze leveranciers gezegd. Dan valt er meestal wel te praten, maar ik sommige gevallen heb ik ook gekozen voor een andere leverancier.’ Moeilijkste beslissing in zijn carrière als eigenaar? ‘Het ontslaan van een aantal medewerkers. Was een bezuinigingsmaatregel, maar vond dat heel lastig. Heb een band met mijn medewerkers en als je dan afscheid van elkaar moet nemen, dan is dat dubbel zo zwaar.’

H2otel telt achttien medewerkers, waarvan negen vaste krachten. De schoonmaak is uitbesteed. ‘Aan de ene kant is het een enorme verantwoordelijkheid om die mensen aan te sturen, aan de andere kant vind ik het fantastisch. Je kunt heel veel met elkaar bereiken. Ieder heeft zijn eigen kracht. Tijdens de wekelijkse vergadering komt er altijd wel iemand met een leuk, nieuw idee. Dat vind ik mooi.’

‘Hij nam me niet serieus’

Of zijn collega’s het lastig vinden om hem als werkgever te zien vanwege zijn leeftijd? ‘Tuurlijk, maar door mezelf te blijven en er veel over te praten, merk ik dat er nu naar me wordt geluisterd.’ Ook de gesprekken met de leveranciers vond hij in het prille begin om die reden lastig, of met bedrijven die wilden praten over de optie tot vergaderen in het hotel. ‘Het is wel eens gebeurd dat iemand hier om die reden binnenkwam en weer vertrok toen ik eraan kwam en mezelf voorstelde als de eigenaar. Hij nam me niet serieus. Maar inmiddels heb ik ook laten zien wat ik voor elkaar kan krijgen. Kan cijfers tonen. Dat werkt in mijn voordeel. Ik ben ook geen 22 in doen en laten.’

Hotelketen

Het komende jaar hoopt Janssen de hotelkamers verder te kunnen aanpakken met hulp van een investeerder. Recensies op internet zijn overwegend positief, maar de klacht dat kamers gehorig zijn komt regelmatig voor. ‘Dat wil ik gaan oplossen.’ Daarnaast heeft Janssen een drie- en een vijfjarenplan opgesteld. ‘Ik wil van een driesterrenhotel naar een driesterrenplus. En over vijf jaar wil ik graag een tweede hotel hebben geopend.’ Over tien jaar hoopt hij hotelketen H2otels te runnen. ‘Met drie tot vijf hotels.’ En als hij de leeftijd van veertig heeft bereikt? ‘Dan hoop ik een van de grootste horecaondernemers van Rotterdam te zijn, met ook elders in de stad nog een restaurant en een bar’, besluit de ambitieuze 22-jarige. 

Foto’s: Roel Dijkstra- Dennis Wisse

Foto's

Reageer op dit artikel