artikel

Toeristenbelasting: Verhoging is nadelig voor de horeca

Hotel 791

Twee horecaprofessionals reageren iedere twee weken op een actuele stelling. Deze week is de stelling: ‘Verhogen toeristenbelasting is nadelig voor de horeca’. Lees hier de meningen van Hans Vugts van Hotel Casa in Amsterdam en Esther Boers van Carlton Ambassador Hotel in Den Haag. Reageer ook op de stelling, laat uw mening horen in de reacties.

Toeristenbelasting: Verhoging is nadelig voor de horeca

Toeristenbelasting is een melkkoe.

Hans Vugts: Dat is het zeker. De afgelopen jaren is het aantal overnachtingen enorm hard gestegen en daarmee ook de ontvangsten aan toeristenbelasting. In het verleden heeft de sector regelmatig specificaties gevraagd van de besteding, maar dat nooit ontvangen. Net voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen beloofd D66 dat 25 procent van de meeropbrengsten zou worden aangewend voor promotie van de stad en congressen. Daar is echter nog niets van nagekomen.

Esther Boers: Dat valt in Den Haag eigenlijk wel mee. Het is hier €3,55 per dag, een heel ander bedrag dan ik in Amsterdam gewend was, toen ik daar nog werkte. Maar belasting heffen, is maar één kant van de zaak. Waar de toeristenbelasting voor wordt gebruikt, is minstens zo belangrijk.

Zakelijke gasten moet worden vrijgesteld van belasting
Hans Vugts

Het plan van Amsterdam om het toeristenbelasting-tarief te verhogen, met daarnaast ook een vast bedrag per overnachting, is belachelijk!

Hans Vugts: Absoluut belachelijk! De heft van alle overnachtingen is zakelijk. De corporate hotelgast maakt nauwelijks gebruik van de toeristische attractie in de stad. Dus ‘verslijten’ zij de stad veel minder dan een gemiddelde dagtoerist. Daarom zouden zakengasten moeten worden vrijgesteld van toeristenbelasting en dagjesmensen juist moeten betalen.’

Esther Boers: Echt een bizar plan. Meer dan de helft van de overnachtingen in Amsterdam betreft corporate klanten. Die bedrijven gaan dan uitwijken naar Haarlem, Utrecht en ook Den Haag. Daar gaat de gemeente even aan voorbij. Ik zie ze graag komen en ze krijgen een warme omhelzing, maar ik snap niet waarom Amsterdam niet meer intern spreidt, naar de stadswijken Oost of Noord.

‘Dat valt in Den Haag wel mee met €3,55 per dag’
Esther Boers

De ontvangen belasting moet besteed worden aan het toerisme.

Hans Vugts: Toerisme is in Amsterdam, ook dankzij de media verworden tot een ‘vies woord’ en dat is zeer ernstig. Jarenlang heeft onze branche geïnvesteerd in mooie hotels en promotie van onze geweldige stad. Ook heeft de gemeente aangedrongen op meer hotelkamers. De stad bloeit als nooit tevoren en nu is de toerist ineens de schuldige van de overlast in een heel klein gedeelte van de stad. Laten we een essentieel deel van de toeristenbelasting van 2017 stoppen in de ontwikkeling van een masterplan 2020-2040 en stop met kortetermijnplannen.

Esther Boers: Ook Den Haag moet transparanter worden over waarvoor het belastinggeld wordt gebruikt. In Den Haag zijn de prullenbakken leeg en is de stad redelijk schoon. Bij ons gaat het om creëren van extra vraag. Ik zou graag zien dat de belastinginkomsten aan Den Haag Marketing worden besteed om Den Haag aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Leestip: KHN: ‘Verhoging toeristen-belasting Amsterdam te gek voor woorden’

Reageer op dit artikel