blog

Kooplustige Chinezen snuffelen in Frankrijk

Hotel

Franse wijnboeren in de Bourgogne zijn woedend omdat een historisch kasteel aan een Chinese gokmagnaat is verkocht. Het kasteel met wijngaarden dateert uit de 12e eeuw en is gelegen in de gemeente Gevrey-Chambertin in de Bourgogne.

Kooplustige Chinezen snuffelen in Frankrijk

De wijnboeren hadden gezamenlijk het plan opgevat om het kasteel te kopen voor de gemeenschap en van het kasteel een bezoekers- en ontvangstcentrum te maken en hadden daartoe een bod van 5 miljoen euro neergelegd. Hoewel de verkoop al in mei beklonken was, is het nu pas bekend geworden dat het kasteel is verkocht aan een Chinees bedrijf voor 8 miljoen euro.

De wijngaard met vijf hectare grond heeft een taxatiewaarde van slechts 3,5 miljoen euro. Wie een beetje interesse toont in de huidige ontwikkelingen van de Europese wijnmarkt, kan niet meer rondom het fenomeen “China”. De opkomende middenklasse in de Volksrepubliek zorgt voor een enorme verschuiving in de international wijnhandel en beinvloeden, zeker wat betreft de duurdere wijnen, sterk de prijzen. Ondertussen kopen steeds meer kapitaalkrachtige Chinezen wijngaarden en wijnhuizen op in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italie. De totale Europese wijnexport naar China bedraagt 1 miljard euro. China is inmiddels, met een afname van 420.000 hectoliter, de grootste afzetmarkt voor de Bordeauxwijnen.

In 2011 kocht COFCO, een gigantisch staatsbedrijf in China gespecialiseerd in voedingsmiddelen, het bekende Chateau de Viaud. Het chateau stond al enige jaren in verkoop. En andere gegadigde uit China was Richard Shen, de CEO van de TESiRO winkelketen uit Nanjing (China), die ook een oogje had op de wijngaard. Maar de verkoper, Philippe Raoux, een wijnhandelaar uit Bordeaux, gaf de voorkeur aan COFCO. De verkoopprijs van het twintig hectare tellende wijngaarde in Lalande de Pomerol AOC is E 10 miljoen, een derde boven de taxatiewaarde. Steven Chen heeft inmiddels het Chateau Laulan Ducos overgenomen van de familie Ducos. Zoon Frederic Ducos blijft in dienst van de wijngaard en hoopt hiermee dat “zijn” wijn een topmerk zal worden in het Verre Oosten. De website van het chateau is inmiddels volledig vertaald in het Chinees.

Dus niet alleen een Chinees staatsbedrijf als COFCO, ook gefortuneerde particulieren kopen hun stukje wijngaard. Intussen gingen al een tiental eigendommen van de hand, waaronder Chateau Latour-Laguens in 2008, Chateau Richellieu in 2009 en Chateau Lafitte in 2010. Voorlopig is nog niet duidelijk wat hun voorkeur wegdraagt: de kwaliteit van de wijnen of de pracht van de domeinen. Bordeaux is altijd al een gewilde investering geweest voor buitenlanders.

Het Japanse drankenconglomeraat Suntory kocht onlangs, samen met Pierre Castel, het prestigieuse domein Chateau Beychevelle in Saint Jullien. Suntory reeds eigenaar van het nabij gelegen 157 hectaren tellende Chateau Lagrange. Gevolgd door rijke Amerikanen, Russen en recentelijk zelfs Oekrainiers worden noodleidende chateaus in Bordeaux opgekocht. Er zit dit moment nog geen duidelijk strategie achter de Chinese investeringen in de wijnhandel. Vandaar dat de vaderlandslievende Fransen zich redelijk koest houden. Dit in tegenstelling tot de aankoop van een landgoed in enkele jaren terug van het Amerikaanse Mondavi.

Deze megawijnmaker uit Californie had plannen om grond aan te kopen in Aniane, een kleine gemeente in de Languedoc regio. De overname mislukte na hevige protesten van wijnboeren. Mondavi werd beschuldigd van de “globalisering van de wijn” zonder respect te hebben voor de “terroir”. Het was met name Aime Guibert van het gerenomeerde Mas de Daumas Gassac die hevige kritiek had op Amerikaanse invloed op de Franse wijnhandel. Het is opmerkelijk dat de kritiek op de Aziaten veel milder is. Wellicht ook omdat de Chinezen en Japanners tot op heden slechts gezien worden als investeerders die de exploitatie van de wijngaarde en de marketing van de wijn met rust laten.

Ook een saillant detail is dat de Chinezen vooral de hele dure wijnen afnemen, in de prijscategorie boven de tweehonderd euro. Dit segment maakt amper een procent uit van de Franse wijnplas. Het lijkt erop dat de Aziaten met name prachtige domeinen willen kopen en zo ook een stukje Europese charme. De laatste spectaculaire aankoop was die van het Château Monlot. De bekende Chinese actrice Zhao Wei kocht begin dit jaar het prachtige landgoed in Saint Emillion met bijhorende ranken. De verkoopprijs was slecht E 4 miljoen euro. Een prijs dit gelijk is aan een villa in de nieuwe buitenwijken van Shanghai.

Reageer op dit artikel