blog

Triple dip of licht aan eind van de tunnel?

Hotel

De zakelijke hotelmarkt is nog lang niet hersteld en zal dat vermoedelijk niet op korte termijn doen, getuige de nieuwste economische tijdingen over de triple dip. In vijf jaar is het aantal zakelijke overnachtingen in Nederlandse hotels met tien procent gedaald, terwijl het totaal aantal overnachtingen in 2011 (34,6 miljoen) voor het eerst in vijf jaar hoger lag dan het niveau van 2007 (34,1 miljoen).

Triple dip of licht aan eind van de tunnel?

De zakelijke hotelmarkt is nog lang niet hersteld en zal dat vermoedelijk niet op korte termijn doen, getuige de nieuwste economische tijdingen over de triple dip. In vijf jaar is het aantal zakelijke overnachtingen in Nederlandse hotels met tien procent gedaald, terwijl het totaal aantal overnachtingen in 2011 (34,6 miljoen) voor het eerst in vijf jaar hoger lag dan het niveau van 2007 (34,1 miljoen).

Met de opening van een aantal nieuwe merken op de Nederlandse markt (Hyatt Place, Room Mate, Waldorf Astoria) wordt de competitie om de (zakelijke) gast alleen maar heviger dit jaar. Agressievere marketing, meer aanbiedingen; het zal de RevPAR en marges geen goed doen. De gemiddelde omzet per beschikbare kamer nam tussen 2007 en 2011 met liefst 18 procent af van €80 tot €66.

Aan de andere kant heeft Lonely Planet Amsterdam uitgeroepen tot de op één na beste stad ter wereld om te bezoeken in 2013, onder meer door grote evenementen als 400 jaar grachten en de opening van een aantal grote musea. Dat, en de kroning, zullen in de eerste helft van dit jaar tienduizenden extra reizigers naar de hoofdstad trekken, die allemaal ergens willen slapen.

Wat dat betreft zou Horwath HTL wel eens gelijk kunnen krijgen met de voorspelling in hun jaarboek dat 2013 het jaar wordt waarin de meeste Europese hotelmarkten langzaam weer overeind krabbelen. Volgens Horwath zal, na jarenlange krimp en afname van kamerprijs en RevPAR, de lijn vlak zijn dit jaar. Dat is het zwakke licht aan het einde van de tunnel waar we het voor nu mee moeten doen.

Reageer op dit artikel