blog

Wat gebeurde die avond tussen bar en balkon?

Hotel

Een uur eerder zat de vrouw nog bij hem aan de bar. Nu is ze dood. Ze is vanuit de bar naar haar kamer gegaan en toen van haar balkon op de achtste verdieping gesprongen en zeven verdiepingen lager terecht gekomen op een platdak. Hulpverleners hebben vergeefs geprobeerd haar leven te redden.

Wat gebeurde die avond tussen bar en balkon?

Met een hoogwerker bergen ze nu haar stoffelijk overschot. De barman van het hotel draagt de last van de gebeurtenis op zijn schouders. Het is een lieve man, dat zie je, afkomstig uit een warmere cultuur dan de onze. De barman was een van de laatsten die haar levend heeft gezien. Hij begrijpt het niet. Waarom in hemelsnaam? Had hij iets kunnen zeggen?  Had hij het kunnen voorkomen, iets kunnen doen dat haar zou weerhouden? Had hij haar het laatste glas nog wel moeten geven? Was ze het al van plan toen ze bij hem aan de bar zat? Wat is er gebeurd tussen bar en balkon? Had hij…? De barman zit vol vragen. Zijn bar is nu bijna leeg.

Ik ben er – weekendje weg – en verderop zitten alleen nog twee stellen ladderzat te worden. Voor een strandwandeling is het te guur. Eén van hen zit op dezelfde kruk als waar de vrouw een paar uur eerder op heeft gezeten. Dat heeft de barman hen aangedaan verteld. De twee stellen drinken grote glazen bier en praten hard. Ze snappen best dat er gasten zijn die het hotel willen verlaten. Verschrikkelijk toch, zo’n gebeurtenis? Ze zijn te beneveld om de pijn van de barman te voelen. Ze zuipen de dood weg. Plichtmatig tapt de barman de glazen vol. Op hun dronken opmerkingen reageert hij futloos. De barman wil naar huis, nu!
Hij wil zijn vrouw en kinderen stevig omhelzen en nooit meer loslaten. Maar eerst moet hij zijn dienst afmaken.
Een hotelbar is geen gewone bar. Mensen vieren er niet het leven, maar doden er de tijd.

Reageer op dit artikel