blog

Druk, drukker, drukst

Hotel

De tijd dat ik met mijn ouders over nieuwe vierbaanssnelwegen door groene, uitgestrekte polderlandschappen reed, ligt al ver achter ons. Knooppunt Oudenrijn was toen niet meer dan een rotonde en ons land telde amper 10 miljoen inwoners. Over drukte werd dan ook niet gesproken en files waren een onbekend begrip. Toen was geluk nog heel gewoon, zullen we maar zeggen.

Druk, drukker, drukst

Vandaag staat het aantal inwoners in Nederland op 16.818.373. De vierbaanssnelwegen zijn uitgegroeid tot zes of tien banen en de polderlandschappen zijn volgebouwd met slaapsteden.

Er wordt dan ook steeds meer gesproken over drukte. Niet alleen op snelwegen, maar ook in Amsterdam. Onze hoofdstad wordt steeds aantrekkelijker, veiliger en schoner. Nieuwbouwprojecten als de IJ-oevers en nieuwe musea en attracties trekken niet alleen buitenlandse toeristen, maar ook heel veel binnenlandse bezoekers.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de binnenstad weinig van de recessie merkt. De hotels draaien goede bezettingspercentages en ook andere sectoren hebben weinig reden tot klagen. Het is opvallend dat, in tegenstelling  tot veel winkelstraten in de rest van het land, men hier geen leegstand ziet.

Recent onderzoek laat zien dat 83 procent van de bezoekers de drukte van de Amsterdamse binnenstad als gezellig ervaart (bron: O+S, het statistisch onderzoeksbureau van de gemeente Amsterdam).  Het aantal binnenstadbewoners dat deze drukte als gezellig ervaart is, echter slechts 65 procent.

Trokken eerst de bewoners weg uit de stad, nu is het weer zeer aantrekkelijk om er te wonen. Velen realiseren zich echter niet dat drukte daar ook inherent aan is. Het is dan ook een goede zaak dat bewoners betrokken worden in de publiek-private samenwerking om overlast tegen te gaan. Zeker de horeca heeft er groot belang bij een goede verstandhouding te creëren met zowel bewoners als de overheid. Alleen in goed overleg zullen wij de positie van de binnenstad kunnen handhaven en de drukte gezellig kunnen houden.

Reageer op dit artikel