blog

Google vergroot kenniskloof OTA’s en hotels

Hotel

In Duitsland werd begin dit jaar de grote boekingssite 
Hrs.de op de vingers getikt door het Bundeskartellamt. Volgens de Duitse mededingingsautoriteit mag Hrs.de niet langer de ‘ beste prijs’ clausule hanteren in de contracten met hotels. Het bericht zorgde direct voor de nodige opgewekte reacties bij hoteliers in ons land, omdat ze de laatste jaren de macht van de boekingskanalen met bijbehorende eisen steeds vaker beu zijn. Reacties die veel te voorbarig zijn.

Google vergroot kenniskloof OTA’s en hotels

Want een overwinning op de boekingskanalen is het allerminst en van een doorbraak in de machtsverhouding tussen boekingskanaal en hotel is al helemaal geen sprake. Misschien verliezen de boekingskanalen de mogelijkheid om de laagste kamerprijs te blijven eisen, hun macht op internet zal er niet minder om zijn. Sterker nog, het lijkt er zelfs op dat boekingskanalen een nog grotere rol gaan spelen bij het vol krijgen van hotelkamers en dat hotels nog afhankelijker worden van jongens als Booking.com, Hotels.com en Hotelspecials.nl. Want naast het kennisverschil op het gebied van onlinemarketing speelt nog een aspect een belangrijke rol. Dat is de rol van Google.

Google eist steeds meer een dominantere rol op bij het zoeken en boeken van hotelkamers. De zoekmachine timmert met Google Hotel Finder nadrukkelijk aan de weg. Zonder veel poeha en wat stilletjes neemt Google met haar Hotel Finder meer macht bij het zoeken en boeken van kamers. De opmars van Google haalt vervolgens het beste boven bij de knappe koppen op de kantoren van de boekingskanalen die met nieuwe technieken, tools en kennis hun producten weer doorontwikkelingen en zo marktaandeel willen vasthouden. Gevolg hiervan is dat de kenniskloof en machtsverhouding tussen boekingssites en hotels groter wordt. Google maakt de online travel agencies (OTA’s) alleen maar beter.

En wij maar denken dat het schrappen van de laagste prijsgarantie in contracten met Hrs.de voor een doorbraak gaan zorgen.

Reageer op dit artikel