blog

Drierichtingsverkeer – verwachtingen van hotelopleidingen

Hotel

Wat willen studenten van een hotelopleiding? Wat verwachten toekomstige werkgevers van de scholen? Mogen scholen op hun beurt iets van de studenten vragen – en van het werkveld? Een paar korte bespiegelingen.

Drierichtingsverkeer – verwachtingen van hotelopleidingen

Studenten willen onder meer kritisch leren denken (volgens hotelnewsnow.com). Als zelfbenoemd kritisch persoon, denk ik dan: dat leren ze dus níet in het basis- en voortgezet onderwijs? Gemiste kans! Maar goed, we gaan het doen hoor: in het vernieuwde studieprogramma dat wij hier volgend jaar gaan uitrollen, komt kritisch-onderzoekend denken zéér uitgebreid aan bod.

‘Rekenen kunnen ze niet meer, en van budgette(re)n hebben ze al helemaal geen kaas gegeten.’ Dat soort opmerkingen, over vers afgestudeerde hotello’s, hoor ik regelmatig van managers uit het werkveld. Zeker dat van het rekenen strookt niet helemaal met mijn eigen waarneming, maar het zou best wel kunnen. Alleen: hoe weten die managers dat? Nemen ze die cijfermatig gemankeerde afgestudeerden in dienst, dan? Ook dat zou best kunnen, want wat ik óók vaak hoor, zeker van de wat hippere ketens, is ‘wij recruiten op basis van persoonlijkheid; vaardigheden en kennis brengen we ze zelf wel bij.’ Ja, wie z’n billen graag brandt, moet op de blaren zitten.

Wat wij als opleiders op onze beurt graag van studenten en werkveldcontacten zien, is betrokkenheid. Van docenten op andere HBO’s begrijp ik dat wij als hotelschool in studentopzicht bevoorrecht zijn: kwestie van zelfselectie van studenten met de juiste motivatie en attitude? Ook hebben we niets te klagen over de betrokkenheid van de sector bij ons werk. Soms hebben we meer stageplekken dan studenten, en het verwerven van real-life projectopdrachten is ook geen probleem. Bij meer en meer toegepast onderzoek, dat wij ook doen, is het werkveld actief betrokken als partner. Een kleine uitdaging heb ik daarbij wel, als docent Finance: medewerking van bedrijven bij de soms als ‘gevoelig’ ervaren onderzoeksonderwerpen komt soms wat moeizaam van de grond. Mag ik dus even een balletje opgooien: dit najaar zou ik graag voor een nieuw project hoteliers interviewen over het fenomeen managementcontract. Vrijwilligers?!

Reageer op dit artikel