blog

Een Top 10 lijstje

Hotel

OK, dus u bent een lezer, en geen schrijver (zie mijn laatste blog). U vraagt, wij draaien. Deze blog gaat dus over boeken: tien topboeken die u zou moéten lezen.

Een Top 10 lijstje

U leest misschien al boeken als ‘How Google Works’ of ‘Ja-maar, wat als alles lukt?’. Wat is toch die fascinatie van velen met dit soort management c.q. zelfhulpboeken, waarvan de centrale boodschap vaak flinterdun is – het boek zélf lang niet altijd? Als je meer wilt weten over onderwerpen die er in onze sector toe doen (creativiteit, hostmanship, persoonlijke effectiviteit of wat dan ook), kun je volgens mij veel beter de (literaire) klassiekers lezen. OK, de boodschap wordt misschien niet altijd panklaar opgediend, maar het leesgenot zal véle malen groter zijn. Hieronder volgt een persoonlijke Top 10 (let op: spoiler alerts voor nummers 7, 3 en 2!).

10.
Het Transgalactisch Liftershandboek (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, Douglas Adams)
Een must-read voor Housekeeping Managers. Over de diepere betekenis van een (schone) handdoek.

9.
De Eeuwige Bron (The Fountainhead, Ayn Rand)
Voor hotelschoolstudenten die stiekem vinden dat hun docenten een beetje/behoorlijk uit de tijd zijn. Heb je affiniteit met architectuur, dan zéker lezen.

8.
De IJle Lucht in (Jon Krakauer)
Letterlijk een ‘topboek’ voor ambitieuze hotelschoolstudenten of jonge managers, die benieuwd zijn naar de weg naar de top en … ja, en dán?!

7.
De Magiër (John Fowles)
Over de authenticiteit van gastvrijheid – bestaat zoiets, of is het allemaal een groot toneelspel? Ook een ‘best practice’ voor wat betreft het creëren van intense ‘experiences’; zie daarvoor ook #6.

6.
‘Huis Clos’ (Jean-Paul Sartre)
Voor managers met weinig tijd die zich na het lezen van De Magiër ook eens existentieel willen verdiepen in wederom het verschijnsel ‘experience’: sla Pine & Gilmore maar over en ga dit toneelstuk zien, of lees het als (dun!) boekje. Bekend van de uitdrukking “De hel, dat zijn de anderen.”

5.
Platform (Michel Houellebecq)
Nog een concreet voorbeeld nodig van een vernieuwend gastvrijheidsconcept? Pas op: dat van Houellebecq is niet per se politiek correct!

4.
Honderd Jaar Eenzaamheid (Gabriel Garciá Márquez)
Voor kritische volgers van de sector die troost zoeken: ook buíten de hotellerie verandert er eigenlijk nooit wérkelijk iets.

3.
In de Ban van de Ring (J.R.R. Tolkien)
Over durven loslaten. Bijvoorbeeld van je eigen briljante ideeën (“my preciousssss”). Maar ook –stagiaires met heimwee! – van huis en haard. Moeilijk? Frodo leads the way!

2.
Alleen op de wereld (Hector Malot)
In plaats van wéér zo’n blij soort ‘Omdenken’-boek. ’t Komt allemaal goed!

1.
J. Kessels:  The Novel (P.F. Thomése)
Gewoon omdat dit zo’n heerlijk boek is, na al die zware kost.

Reageer op dit artikel