blog

Kleine hotelketens kunnen slimmer worden

Hotel

Hotelgasten krijgen steeds meer waardering voor de digitale ervaring, vaak zelfs meer dan voor andere voorzieningen die hotels te bieden hebben. Maar hoe kunnen kleinere hotelketens de technologie implementeren waarmee ze kunnen concurreren met ‘megaketens’?  Nieuwe ontwikkelingen in digitale communicatie kunnen hospitality-bedrijven de mogelijkheid geven om het digitale tijdperk te omarmen en de algehele ervaring van hun gasten te verbeteren door uitgebreide wifi, klantenservice-apps en feedback van gasten ter analyse te bieden.

Kleine hotelketens kunnen slimmer worden

Het aanbieden van wifi is een standaardvereiste geworden in de branche, omdat gasten altijd verbonden willen blijven, waar ze ook zijn. Uit een onlangs gehouden enquête bleek zelfs dat veel gasten liever wifi-toegang hebben dan gratis ontbijt en gratis parkeren. Veel kleine hotels beschikken echter niet over de capaciteit om te voldoen aan een consistent hoge norm.

3 ontwikkelingen
Ik denk dat drie technologische kernontwikkelingen zullen bepalen of kleinere hotelketens aan de continue eisen van gasten zullen kunnen voldoen. Voor gasten de uitgebreide connectiviteit via wifi en de ondersteuning van toepassingen op gastenapparaten voor het bieden van services en voor hoteliers de mogelijkheid om de gebruiksgegevens over gasten beter te verzamelen en te analyseren, zodat zij een beter beeld krijgen van de eisen die klanten stellen. Gasten hebben al enige tijd de mogelijkheid om conciërge-apps te downloaden – om informatie te zoeken zoals een lijst met telefoonnummers van een hotel, de menu’s van het restaurant en de roomservice, informatie over het zwembad en de spa – maar deze services waren niet rechtstreeks in de app te boeken.

Apps
Inmiddels zijn er nieuwe BYOD-apps voor gastentelefonie beschikbaar, met prijzen die aansluiten bij de budgetten van kleinere hotelketens. Deze services kunnen niet meer alleen worden bekeken, maar nu ook via de app worden geboekt. Men kan  een tafel boeken in het restaurant, een taxi bestellen, een spabehandeling boeken of een telefoongesprek voeren via de wifi van het hotel, zodat dure internationale beltarieven worden vermeden. Deze e-concierge-toepassingen kunnen door gasten worden gebruikt om aanvullende services te boeken in het hotel en nabijgelegen restaurants, om hun deur op slot te doen of te openen, en zelfs om aspecten in hun kameromgeving aan te passen aan hun persoonlijke wensen, zoals de verwarming en de verlichting. En belangrijk voor kleinere hotelketens: de werkprioriteiten van de staf kunnen veel effectiever worden verdeeld als gasten deze dingen zelf kunnen doen.

Connectiviteit
Apps zoals de Alcatel-Lucent Enterprise Mobile Guest Softphone kunnen dit potentieel ontwikkelen door gasten de mogelijkheid te geven hun mobiele apparaat te gebruiken als uitbreiding van hun kamertelefoon en oproepen van overal uit het hotel te ontvangen. Hotels kunnen waardevolle kansen creëren door service of externe oproepen via gastapparaten met wifi te bieden. De medewerkermobiliteit en efficiëntie profiteren van deze connectiviteit, met bijvoorbeeld meldingen over de kamerstatus die worden verzonden via smart-apparaten of smart-kamertelefoons naar de receptie. De oplossing helpt tevens bij het stroomlijnen van processen en helpt hotels zich te differentiëren van de competitie in de strijd om een hoge bezettingsgraad. Hoteliers die de waarde van deze services betwijfelen, doen er goed aan het onderzoek te lezen waaruit blijkt dat ‘meer dan 60% van de reizigers liever services voor hotelgasten koopt en boekt via mobiele apparaten dan persoonlijk bij het hotelpersoneel’.

De tijd is rijp
Maar veel verouderde hotelnetwerken kunnen geen consistente servicekwaliteit bieden voor deze nieuwe reeks applicaties. Moderne eisen wat betreft bandbreedte, connectiviteit van meerdere apparaten en bereik, gecombineerd met oudere telefoniesystemen, vormen nu al een zware belasting voor bestaande hotelsystemen. Daar komt nog bij dat veel bedrijven en serviceproviders in Europa de komende jaren zullen overstappen op een ALL-IP-telefonie-omgeving. Het overstappen naar IP-telefonie in het hele hotelnetwerk is zinvol. Het biedt voordelen aan zowel gasten als aan het hotel, met de mogelijkheid tot gratis intern bellen en goedkoop extern bellen – allemaal gebaseerd op een netwerkinfrastructuur voor de toekomst.

Kijk naar de cloud
Kleinere hotelketens kunnen nu concurreren met de ‘megaketens’ door deze services aan te bieden tegen bescheiden prijzen, waarbij de cloud wordt gebruikt voor de implementatie. De cloud is betrouwbaar, kosteneffectief en vraagt weinig onderhoud, en in het geval van ALE worden cloudservices aangeboden op basis van Pay Per Use (PPU), gekoppeld aan de bezettingsgraad. Het resultaat is een flexibele, schaalbare oplossing die ook kleinere hotelketens zich gemakkelijk kunnen veroorloven. Dit hoeft alleen te worden geïntegreerd met een netwerkmanagementsysteem waarmee hotels voor elke gast ‘één profiel, veel apparaten’ kunnen realiseren, waarmee multimedia-accounts van gasten kunnen worden beheerd en waarmee het profiel van de gast bewaard kan blijven, zodat het hotel bij een nieuwe boeking (die nu veel waarschijnlijker is) een consistent niveau van personalisatie kan bieden. Deze personalisatie kan worden verbeterd door de gebruiksgegevens van de gastenapp te verzamelen, van de boeking tot het uitchecken. Met deze verbeteringen hebben hoteliers nu een unieke kans om niet alleen een slimmere service aan te bieden voor mobiele gasten, maar ook om van elke gast een volledig verbonden ‘smart-gast’ te maken.

Reageer op dit artikel