blog

Ook wifi is gastvrijheid

Hotel 2007

Heerlijk: je komt ergens aan, bestelt een kop koffie en nog voordat je goed en wel zit, maakt je telefoon – of ander mobiel apparaat – verbinding met het wifi-netwerk van dat etablissement.

Ook wifi is gastvrijheid

Je telefoon wordt even geregistreerd, maar dat is alles: je hoeft geen gegevens achter te laten, je wordt niet automatisch doorgeleid naar een Facebook-pagina waar je niet op zit te wachten en je hoeft niet eerst de website van het betreffende bedrijf te bekijken. Nee, je kan gewoon, terwijl je wacht op die heerlijke koffie, aan het werk!

Jammer genoeg is dit droombeeld van connecten met de wereld nog bijna nergens in ons land werkelijkheid. In Nederland lopen we dan misschien ver voorop in het aanbieden van gratis (basis) wifi, maar we hebben zeker geen voorsprong als het gaat om het gebruik van ‘hassle free’-wifi. Een grote hoeveelheid ongevraagde marketing en spam komt op je af. Dit terwijl mijns inziens wifi een belangrijke basisvoorziening is; naast bijvoorbeeld elektriciteit, water en goed sanitair misstaat wifi zeker niet. Helaas is gratis wifi op dit moment vaak nog een farce. De bandbreedte is over het algemeen dermate laag dat gewoon surfen al een uitdaging is. Zonde, want een goed wifi-netwerk biedt zoveel mogelijkheden.

Tijdens het International Hotel Technology Forum in Düsseldorf eerder dit jaar stonden diverse ontwikkelingen centraal op technologisch vlak. Denk aan het volgen van gasten met beacons in het pand, streaming van je telefoon naar de televisie: het hield maar niet op. Allemaal ontwikkelingen waar hotelgasten anno 2016, maar zeker ook op weg naar 2020, behoefte aan hebben. Máár: voor deze innovaties is een goed, stabiel wifi-netwerk nodig dat voldoende bandbreedte heeft voor elke gebruiker. Laat dat nou net, zelfs op de plek van dat forum in Düsseldorf, een moeilijke opgave zijn.

Als we in de geest van onze branche gastvrijheid nu eens doortrekken naar het aanbieden van kwalitatief goede wifi voor al onze gasten? Zou dan dat droombeeld werkelijkheid kunnen worden?

Altijd de nieuwste blogs van Misset Horeca in uw mailbox?

Geef u op voor de Misset Horeca nieuwsbrief en mis niets! Naast de blogs van diverse horeca-experts, ontvangt u achtergronden en analyses van het horecanieuws en praktische ondernemingsinformatie.

Reageer op dit artikel