Hotels profiteren van wellnesstrend

Hotels profiteren van wellnesstrend

De Nederlandse hotelbranche maakt goede tijden door. Onder meer dankzij de trend naar meer wellness-faciliteiten stegen de bezettingsgraad en de gemiddelde bestedingen per hotelkamer. Dat blijkt uit een rapport van Horwath Consulting, dat dinsdagmiddag wordt gepresenteerd in Amsterdam.

‘Sinds 2003 ging het minder met de economie en dus ook met de hotelbranche, die trend is nu gekeerd’, zegt Marco van Bruggen van Horwath Consulting. ‘Hotelmanagers zijn erg te spreken over de invloed van wellnessfaciliteiten op de rendabiliteit. Het loont om te investeren in sauna's, fitnessapparaten, beautycentra, zwembaden of zelfs een complete spa’.

Het onderzoek richtte zich op 239 hotels met drie of meer sterren. Gezamenlijk boekten zij een omzet van 1,3 miljard euro. De gemiddelde omzet per kamer steeg van 117 euro naar 122 euro, een toename van 4,3 procent.

De bezettingsgraad van de hotelkamers geldt in de hotellerie als een graadmeter voor de gezondheid van de branche. In 2003 lag die met 65,3 procent op het dieptepunt, nadat in 2002 nog recordcijfers werden genoteerd: 76,4 procent.

De hoogtijdagen van vier jaar geleden zijn nog niet teruggekeerd, maar de bezettingsgraad toonde in 2004 en 2005 wel herstel. Vorig jaar kwam die uit op 69,2 procent en de toekomst ziet er volgens Horwath Consulting zonnig uit. Het adviesbedrijf verwacht dat de hotelkamers dit jaar voor 71,8 procent bezet raken. In 2007 stijgt de bezetting naar 72,7 procent en komt een nieuw record in zicht.

Hoteleigenaren kunnen verder groeiende omzetten tegemoet zien, doordat ook de kamerprijzen weer iets omhoog kunnen. In 2005 kwam de gemiddelde kamerprijs nog uit op 98 euro, net als in 2004. Dit jaar stijgt de gemiddelde prijs voor een hotelkamer volgens Horwath naar 102 euro en in 2007 naar 105 euro. Het prijspeil van het rampjaar 2003, toen Nederlanders gemiddeld 114 euro moesten neertellen voor een kamer, is voorlopig nog niet in zicht.

De verschillen in prijs en bezettingsgraad verschillen enorm per regio. Zo kost een hotelkamer in Amsterdam en omgeving gemiddeld 116 euro, tegen 58 euro in Zeeland. Hotels in Amsterdam hebben tegelijkertijd een aanzienlijk hogere bezettingsgraad (77,2 procent) dan de concurrentie in Zeeland (68,7 procent). Zeeland doet het daarmee overigens nog niet eens zo slecht. Veel hotels in Oost-Nederland weten maar iets meer dan de helft (56,4 procent) van hun kamers te vullen.