nieuws

Oostwegel zette Leers onder druk

Hotel

De Limburgse hotelondernemer Camille Oostwegel heeft burgemeester Gerd Leers van Maastricht onder druk gezet in de aanloop naar de opening van Het Kruisherenhotel in die stad. Inzet was het autovrij maken van het plein voor het hotel.

De spanningen tussen Oostwegel en de burgervader van Maastricht staan uitvoerig beschreven in het pas verschenen boek ‘Alles moet bevochten worden’ dat Rosalie van Sprooten en John Hoenen schreven over de bekende Limburgse horecaondernemer en kastheelheer.

Chantage

Wethouder Aarts van Maastricht zou Oostwegel van chantage hebben beschuldigd toen de ondernemer Leers tijdens een ontmoeting op het Preuvenemint meedeelde het in gebreke blijven van de gemeente over het voetlicht te willen brengen tijdens de openingsceremonie. Later op dag zou Leers hebben toegezegd het plein binnen een half jaar in orde te laten maken, zo staat in het boek.

Autovrij

Oostwegel kwam bij het ter hand nemen van het Kruisherenproject (de verbouw van een voormalig klooster tot luxe hotel dat een ‘welstandig, creatief en kosmopolitisch publiek’ voor Maastricht zal interesseren) met de gemeente Maastricht overeen, dat het Kommelplein, voor het pand, autovrij gemaakt zou worden.

Boze brieven

Na boze brieven aan B&W en een juridische dreigementen, schreef Oostwegel twee maanden voor de opening van het hotel een brief aan de afdeling Stadsontwikkeling en Grondzaken. Hij stelde dat wanneer het plein niet voor de opening zou zijn heringericht, Leers maar beter niet de openingshandeling zou kunnen verrichten waarvoor hij was uitgenodigd.

Onvrede

Ondanks de uiteindelijke toezegging van de burgemeester was eind 2006 het plein nog niet autovrij. Eind november vorig jaar ventileerde Oostwegel zijn onvrede nog eens via een mail aan Leers en een van de wethouders.

Veel waardering
Inmiddels is het plein enige maanden autovrij. ‘Olijfboompjes lijken te symboliseren dat de vrede met de gemeenteambtenaren nu echt getekend is’, aldus het boek. Oostwegel: ‘Ik heb wel altijd veel waardering gehad voor burgemeester Gerd Leers die regelmatig zijn nek heeft uitgestoken om het Kommelplein autovrij te krijgen.’

Tip:

Bestel hier het nieuwe boek van Oostwegel

Oostwegel zette Gerd Leers onder druk

Reageer op dit artikel