nieuws

Tweede Kamer achter rookplan Klink

Hotel

De Tweede Kamer heeft zich achter het plan van minister Ab Klink van Volksgezondheid geschaard over een rookverbod in de horeca per 1 juli 2008. Alleen VVD en PVV keerden zich tegen het voornemen van de minister. Het rookdebat gaf meer duidelijkheid over de plannen van Klink.

Tweede Kamer achter rookplan Klink

Kroegen en restaurants mogen per 1 juli 2008 nog wel een rookruimte inrichten. Dit betekent dat in coffeeschops wel gerookt mag worden, als de verkoper maar in een afgeschermde ruimte zit. Volgens Klink geldt dit volgend jaar in principe ook voor cafés, al zal dat daar in de praktijk lastig te realiseren zijn.

Klink is niet van plan eisen te stellen aan rookruimtes, wat betreft de oppervlakte in verhouding tot de rest van de horecagelegenheid of de ventilatie. Het gaat erom dat er een afgesloten ruimte is.

Suggesties van onder meer het CDA nog eens te kijken naar ventilatiesystemen om roken en niet-roken te scheiden, wees Klink van de hand. In zijn ogen staat nu wel als een paal boven water dat afzuigsystemen ontoereikend zijn.

Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit gaan zich straks bezighouden met controle op de handhaving van de nieuwe rookwet. Ze delen eerst waarschuwingen uit en kunnen vervolgens overgaan tot het uitdelen van boetes, wanneer horecaondernemers roken toestaan in hun zaak.

Het CDA suggereerde te kijken naar de mogelijkheid ook rokende kroeggangers te beboeten. De ChristenUnie is daar als enige partij ronduit voor. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) heeft daar regelmatig voor gepleit. Klink beloofde te kijken hoe de ervaringen hiermee in het buitenland zijn, maar neemt het nu niet mee in zijn plannen.

KHN kwam ook met waarschuwingen over omzetverlies, overlast op straat door rokers en lastige handhaving, maar daar is volgens Klink bij eerdere rookverboden in het buitenland niets van gebleken.

Reageer op dit artikel