nieuws

Hotelier Gelt Dekker breekt met Childright

Hotel

De Nederlandse hotelier Jacob Gelt Dekker heeft al zijn betrokkenheid bij de Stichting Childright beëindigd. Volgens Gelt Dekker geeft het fonds voor Nobelprijswinnaars onder meer te veel geld uit aan zaken als acquisitie en administratie en te weinig aan kinderdoelen.

Hotelier Gelt Dekker breekt met Childright

Het nieuws kwam dinsdag via het Antilliaanse dagblad Amigoe naar buiten. Op de website van Gelt Dekker, onder meer eigenaar van het op Curaçao gevestigde hotel Kura Hulanda, is te lezen dat hij al per 1 juli met zijn werkzaamheden voor de stichting is gestopt.

Gelt Dekker geeft verschillende redenen aan voor de beëindiging van zijn werkzaamheden. Zo kan er volgens hem geen financiële verantwoording worden afgelegd over gesteunde projecten. Daarnaast zou Childright de afgelopen drie jaar geen goedgekeurde jaarrekeningen hebben kunnen overleggen.

Ook verwijt Gelt Dekker de stichting verder niets te doen aan projecten ter ondersteuning van kinderrechten, de reden waarvoor de stichting dertien jaar geleden werd opgericht.

Daarnaast gaat 40 tot 60 procent van de uitgaven naar acquisitie en administratie, terwijl het oorspronkelijke criterium is dat 95 procent van alle uitgaven ten goede moet komen aan kinderprojecten. Ook vindt Gelt Dekker de huidige directeur ongeschikt voor de baan en voldoet de stichting niet aan haar belastingverplichtingen in Nederland.

Childright is opgezet door de Nederlandse Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen en vormt een Nobelprijswinnaarsfonds dat vecht tegen de exploitatie van kinderen wereldwijd.

Momenteel wordt Childright volgens eigen zeggen actief ondersteund door 124 Nobelprijswinnaars, onder wie Nelson Mandela, de Dalai Lama en Rigoberta Menchu. Gelt Dekker was sinds 2004 als voorzitter bij de stichting betrokken, de laatste maanden als voorzitter van het erebestuur.

Reageer op dit artikel