nieuws

‘Nederlanders zeggen nee tegen ticketheffing

Hotel

Ruim de helft van de Nederlandse bevolking is tegen invoering van een heffing op vliegtickets. Slechts 34% ziet een heffing wel zitten.

‘Nederlanders zeggen nee tegen ticketheffing

Dit blijkt uit onderzoek van Synovate/interview NSS in samenwerking met het Platform Nederlandse Luchtvaart (PNL) onder 750 Nederlanders. 51 % procent van hen is pertinent tegen de heffing.

Wordt de ticketheffing wel ingevoerd, dan overweegt 45% van de reizigers uit te wijken naar luchthavens die net over de grens liggen en waar geen ticketheffing hoeft te worden betaald. Voor 78% van de reizigers is de invoering van de heffing geen reden om minder te gaan vliegen.

24 euro

Het kabinet wil volgend jaar een milieuheffing invoeren van gemiddeld 24 euro per vliegticket, te betalen door de consument. De heffing is volgens het Platform Nederlandse Luchtvaart niets anders dan een belastingmaatregel die de Staat jaarlijks 350 miljoen euro oplevert.

De term milieuheffing is daarbij misleidend, aangezien de opbrengst als algemene lastenverzwaring rechtstreeks in de schatkist verdwijnt en niet besteed wordt aan milieudoelen.

PNL

Eerder onderzoek door Stratagem wees uit dat invoering van een ticketheffing de Nederlandse economie jaarlijks één miljard euro schade oplevert. Met name doordat een fors aantal verbindingen vanuit Nederland zal verdwijnen.

Het Platform Nederlandse Luchtvaart is verheugd dat zoveel Nederlanders tegen de voorgenomen maatregel zijn. Zij pleit voor opname van luchtvaart in het Europees emissiehandelssysteem. Alleen op die manier kan luchtvaart zinvol bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Zie ook:

Reageer op dit artikel