Alarmerend rapport over brandgevaar in hotels

Alarmerend rapport over brandgevaar in hotels

Oude hotels zijn brandgevaarlijk. Dat concludeert het ministerie van VROM na een steekproef. VROM heeft zelfs een waarschuwing uitgedaan over brandonveilige situaties. Koninklijk Horeca Nederland heeft inmiddels gereageerd op de zorgwekkende conclusie van VROM.

VROM hield een steekproef onder twaalf hotels in Zeeland en Zuid-Holland die voor 1980 zijn gebouwd. Daaruit blijkt dat bij de helft van de hotels de kamers niet voldoen aan basale bouwkundige eisen. Verder ontbraken rookmelders en deurdrangers, waardoor vuur snel om zich heen kan grijpen.

De inspectie noemt het zorgelijk dat gemeenten vaak weinig doen aan controle en handhaving bij hotels. Uit de steekproef bleek dat drie van twaalf hotels niet beschikte over een geldige gebruiksvergunning. Deze is verplicht voor logiesbedrijven waar meer dan tien mensen verblijven.

KHN laat in het Algemeen Dagblad weten dat het aantal hotels wat VROM heeft gecontroleerd beperkt is. ‘Maar waar tekortkomingen zijn geconstateerd, moeten die worden aangepakt’, aldus Wendy Schellens van KHN.

Sinds de nieuwjaarsbrand bij café Het Hemeltje in Volendam in de nacht van 2000 op 2001 is er meer aandacht voor brandveiligheid in de horeca. Bij de Volendamse cafébrand kwamen veertien jongeren om het leven en raakten 180 horecabezoekers gewond.